Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Samnordisk sf-kanal på kommande  (läst 14630 gånger)

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Samnordisk sf-kanal på kommande
« skrivet: 1.12.2007 kl. 21.26 »
Ett tips på den rikssvenska fantastikdiskussionslistan Fanac om att TV4 i Sverige kommer att starta en sf-kanal visade sig vara något större: den 29 februari 2008 startas en samnordisk tv-kanal för science fiction.

Enligt en notis på TV4:s webb skall kanalen faktiskt starta samtidigt i såväl Finland, Sverige, Norge och Danmark. Enligt samma notis är dock distributionen i skrivande stund klar endast i Sverige (Viasat) och Finland (MTV3).

Att distributionen i Finland sköts av MTV3 är ju ingen överraskning. Den rikssvenska TV4 ägs av Bonnier som i sista hand även äger den finländska kanalgruppen MTV3 (och för att göra det hela lite mer inavlat äger MTV3 nästan en fjärdedel av TV4).

MTV3:s webb hittas ännu ingen information om den nya kanalen, men jag tippar att science fiction-kanalen här i Finland kommer att säljas som en del av MTV3:s betal-tv-paket.

I en intervju i Dagens media samt i notisen på TV4:s webb berättar kanalens programchef Bo Thörnwall att kanalen kommer att sända tv-serier, filmer och möjligtvis även sf-anknutna dokumentärer.  Varför ser jag för mig något i stil med Sanningen om Area 51 i stället för En djuplodande intervju med författaren Ursula K. LeGuin eller En rapport från årets största nordiska sf-evenemang, Finncon... Kanske för att Thörnwall i samma intervju säger att kanalens målgrupp består övervägande av män. Det kanske kunde löna sig för Thörnwall och kumpanerna att ta en närmare titt på den organiserade science fiction-verksamheten i de nordiska länderna, en exkursion till exempel till Finncon kunde kanske öppna ögonen gällande åtminstone målgruppens könsfördelning.

Science fiction-kanalen kommer så här i början åtminstone att visa Star Trek: Deep Space Nine, Star Trek: Voyager och Andromeda. Jaha, det låter ju "riktigt kiva".

Nej, en trio gamla sf-serier är ju faktiskt inte värst imponerande eller upphetsande. Visst kunde det vara mycket värre, men varför inte på en gång satsa på något som verkligen skulle visa att människorna bakom kanalen vet vad de håller på med och kan erbjuda ett mångsidigt fantastikpaket med såväl gamla klassiker, udda rariteter som nyaste nytt. Skulle inte t.ex. möjligast gammal Doctor Who, den Serbiske tv-serien Sakupljac (The Collector) (efter noveller av Zoran Živcović) och Battle Star Galactica: Razor ha låtit mycket bättre?

Någon brist på intressanta fantastik-tv-serier kan man ju knappast säga att det finns. Kanske kanalen bara saknar personal som verkligen känner till fältet och har en uppfattning om vad science fiction- och fantasyfans verkligen vill ha. Kanske science fiction-kanalen borde anställa mig...  ;)

Hur som helst är det ju superbt (och delvis också ganska överraskande) att vi kommer att få en samnordisk sf-kanal. Kanalens innehåll kanske inte är i världsklass genast från början, men alla vi nordiska sf-fans kan ju som tittare försöka påverka kanalen och göra den till något som ingen science fiction- eller fantasyfan i Norden vill vara utan.


« Senast ändrad: 1.12.2007 kl. 21.31 av Ben »

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
MTV 3 startar 3 nya kanaler
« Svar #1 skrivet: 7.01.2008 kl. 15.10 »
I mars startar MTV3 tre nya kanaler. Dessa kanaler som blir betalkanaler går under titeln MTV3 Kanavapaketti För oss fantastikintresserade är den i synnerhet kanalen med namnet MTV3 Scifi som väcker intresse.

MTV3 Scifi skall föra tittarna till den yttre- och inre-rymden. Med hjälp av serier, dokumentäer och filmer skall fantasivärldar och framtidens tekniska förunder öppnas.

De andra kanalerna är MTV3 Max, MTV3 Fakta, MTV3 Ava, MTV3 Sarja, SubTV Leffa och SubTV Junior.

Källa: www.mtv3.fi
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Samnordisk sf-kanal på kommande
« Svar #2 skrivet: 8.01.2008 kl. 22.28 »
Ja, enligt den notis som Kenneth hänvisar till härovan kommer ju sf-kanalen att visas åtminstone här i Finland endast via kabel och satellit. Den som är intresserad av att få kanalen även i marknätet här hos oss kan klicka sig fram till Plustv:s webbsida och knacka in en vänlig förfrågan om kanalen till dem (webbsidorna är ju på finska [ja, några frågor svarar de även på svenska i sin FAQ], men jag antar att man även kan skriva till dem på svenska).

Via det rikssvenska forumet Scifinytt hittade jag en länk till den likaså rikssvenska webbplatsen Tvplaneten.se som hade gjort en intervju med kanalchefen för sf-kanalen, Bo Thörnwall. I intervjun berättar Thörnwall bl.a. att kanalen köpt in förutom gamla klassikerserier som Space: 1999 även nytt material som den splitternya Masters of Science Fiction-serien som tyvärr lades ner efter sex episoder. Serien består av enskilda entimmeslånga kortfilmer som baserar sig på noveller av kända sf-författare. De filmade berättelserna är John Kessels novell och pjäs A Clean Escape, Howard Fasts novell The General Zapped an Angel som här går under namnet The Awakening, Robert A. Heinleins novell Jerry Was a Man, Walter Mosleys novell Little Brother, Robert Sheckleys novell Watchbird och Harlan Ellisons novell The Discarded.Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Samnordisk sf-kanal på kommande
« Svar #3 skrivet: 1.02.2008 kl. 23.16 »
Ytterligare lite information om den kommande sf-kanalen har dykt upp på Dagens media. Tydligen har man införskaffat Babylon 5 och (åtminstone gammal) Doctor Who.

På den finska distributörens webb är informationen minimal. En logo tycks kanalen dock ha fått även här i Finland.

Intressant är att notera att den samnordiska kanalen lanseras i Sverige 29.2, men här i Finland först 1.3. Betyder det här att den finländska programtablån kommer att ligga en dag efter den svenska, eller kommer vi helt enkelt att hoppa över den första dagen?

jophan

 • Antal inlägg: 65
  • Imagicon
SV: Samnordisk sf-kanal på kommande
« Svar #4 skrivet: 3.02.2008 kl. 00.13 »
Det svarade Malte Andreasson på rikssvenska Fanaclistan:

Citera
Premiärkvällen 29/2 (som berördes i artikeln som den här tråden startade med) blir mycket riktigt en filmkväll. Orsaken till detta är den lilla delikatessen att kanalen måste starta i februari i Sverige medan den inte får starta sändningarna över Finland förrän 1/3. Det gör att inga serier kan starta på premiärkvällen, då skulle det ju bli kravaller i Finland.

Lösningen har blivit att premiärkvällen i Sverige 29/2 blir en långfilmskväll, som preliminärt ser ut så här:

20.00 Star trek: Nemesis
21.55 Galaxy quest
23.30 Artificial intelligence AI
01.45 The running man