Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Arra tävlar om Finlandia junior!  (läst 7644 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Arra tävlar om Finlandia junior!
« skrivet: 3.11.2009 kl. 19.26 »
Maria Turtschaninoffs finlandssvenska fantastikroman Arra har nominerats till Finlandia junior-tävlingen. Finlands bokstiftelse utdelar årligen Finlandia junior-priset som erkänsla till en meriterad finländsk barn- eller ungdomsbok. Prissumman är samma som för de övriga Finlandia-priserna, alltså 30 000 euro (uppgifterna gällande prissumman tycks vara föråldrade på bokstiftelsens svenska webbsidor).

Bland årets sex nominerade verk finns två fantastikromaner: Maria Turtschaninoffs Arra. Legender från Lavora (Söderströms) och Siiri Enorantas Omenmean vallanhaltija (Robustos). Det tredje fantastikverket är kanske litet av ett gränsfall, hur som helst berättar Paula Noronens Emilian päiväkirja. Supermarsu pelastaa silakat (Gummerus) om en flicka med superkrafter; boken är illustrerad av Pauliina Mäkelä. Det fjärde fantastikverket är Jubas serie Minerva. Jääkarhun sydän (Otava). Årets två övriga finalister, som alltså inte kan räknas som fantastik, är Antti Halmes Metalliveljet (Otava) och Mari Kujanpääs bilderbok Minä ja Muro (Otava) som illustrerats av Aino-Maija Metsola.

Urvalsnämnden som valde finalisterna bestod i år av verksamhetsledare, KT Minna Riikka Järvinen, klasslärare, fackboksförfattare Katariina Solastie och barn- och ungdomsbibliotekarie, boktipsare Reetta Saine. Vinnaren bestäms i år enväldigt av teckenspråksrapparen Signmark, alltså Marko Vuoriheimo.

Nämndens motiveringar (än så länge dock endast på finska) hittar du på bokstiftelsens webb.

Klicka här för att läsa Enhörningens recension av Arra.

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
SV: Arra tävlar om Finlandia junior!
« Svar #1 skrivet: 15.11.2009 kl. 22.09 »
Med anledning av Finlandia junior-nomineringen har Maria Turtschaninoff utlyst en tävling på sin blogg och priset är naturligtvis ett ex av Arra. Klicka här för att komma till bloggen och läsa mer om tävlingen. Tävlingstiden går ut inkommande torsdag (19.11.), tävlingen är öppen för alla intresserade i Finland och Sverige.