[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Cowboy Bebop: Tengoku no tobira (Cowboy Bebop - The Movie)

[Pärmen på Cowboy Bebop.]
Regi: Shinichro Watanabe.
Manus: Keiko Nobumoto.
Musik: Yôko Kanno.
I ljudhuvudrollerna: Megumi Hayashibara, Unshô Ishizuka, Aoi Tada
och Kôichi Yamadera.
Längd: ca 110 min
Ursprungsland och -år: Japan, 2001.
Åldersgräns: F-15.
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: Cowboy bebop.
Distributör: Universal Pictures Finland Oy
hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: DVD.
Filmens webbsida finns på http://www.cowboybebopthemovie.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0275277/combined
DVD-fakta:

 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Skivan innehåller förutom originalljudspåret på japanska även en engelsk och rysk dubbning. Alla ljudspåren är Dolby Digital 5.1.
 • Textning på svenska, finska, norska, danska, engelska, engelska för hörselskadade, arabiska, grekiska, hindi, polska, ryska, slovakiska, tjeckiska, turkiska och ungerska.
  Bonus: (bonusmaterialet är på engelska, de japanska intervjuerna är textade på engelska.)
 • From the Small Screen to the Big Screen (5,44 min, anamorfisk vidbild): en kort dokumentär om sambandet och olikheterna mellan tv-serien och filmen.
 • International Apeal: What's Not to Like (7,03 min, anamorfisk vidbild): En intervju med bl.a. filmens regissör och dess kompositör om orsakerna till att Cowboy Bebop blivit en succé även utanför Japan.
 • Spike: A Complex Soul (7,21 min, anamorfisk vidbild): Filmmakarna, bl.a. regissören och både den japanska och engelska ljudskådespelaren berättar om en av de fyra huvudkaraktärerna.
 • Faye: Intellectual Vixen (6,38 min, anamorfisk vidbild): Se ovan.
 • Ed: Recident Eccentric (6,49 min, anamorfisk vidbild): Se ovan.
 • Jet: No Ordinary Dad (5,04 min, anamorfisk vidbild): Se ovan.
 • Storyboard Comparisons (2,35 min, 4,22 min, 2,30 min, 5,50 min, anamorfisk vidbild): Fyra scener visas både som mycket skissartade bildmanuskript och färdiga scener.
 • Character Biographies: Textrutor om de fem huvudkaraktärerna i Cowboy Bebop. Dessa kan vara bra att läsa innan man ser själva filmen ifall Cowboy Bebops värld är helt ökänd för dig.
 • Conceptual Art Galleries: 112 produktionsskisser indelade i kategorierna characters, aircraft, automobiles, monorail och accessories.
 • Music Videos: Filmens öppnings- och avslutningsscen utan texter fungerar alldeles utmärkt som musikvideon. Låtarna är Ask DNA (1,46 min, anamorfisk vidbild) och Gotta Knock a Little Harder (3,53 min, anamorfisk vidbild).
 • Trailers: Engelska trailers på Cowboy Bebop (1,52 min, vidbild) och Ozamu Tezuka's Metropolis (1,35 min, vidbild).

Enhörningens poäng: 9

Kortkort:
Utmärkt animerad sf-action som håller att se flere gånger. Rekommenderas!

Lite längre:
Cowboy Bebop är ursprungligen en japansk animerad tv-serie av regissören Shinichiro Watanabe. Tv-serien berättar om några prisjägare i en framtida värld på 2070-talet då människan lämnat jorden och spritt ut sig i hela solsystemet med Mars som den nya hemvärlden. Cowboy Bebop-serien blev en storsuccé, så några år efter att serien avslutats (det blev 26 episoder totalt) fick Watanabe möjligheten att göra en långfilm om Cowboy Bebop. Resultatet blev Cowboy Bebop: Tengoku no tobira (Cowboy Bebop: Knockin on Heaven's Door), eller Cowboy Bebop: The Movie, som filmen heter här i väst.
   Kronologiskt sett lär filmen passa in mellan episoderna 22 och 23 av tv-serien. Eftersom jag själv vid skrivande stund endast har sett de tio första episoderna av serien har jag ingen möjlighet att kommentera denna information med annat än att säga att filmen mycket väl står på sina egna ben och kan ses även om man aldrig hört om Cowboy Bebop förut. Är den här filmen första kontakten med Cowboy Bebop kan det vara bra att läsa avsnittet "Character Biographies" bland bonusmaterialet för att få en aningen djupare insikt i huvudpersonernas själsliv.
   Cowboy Bebop berättar om tre prisjägare, en hacker och en hund som tillsammans bildar den mer eller mindre enhetliga besättningen på rymdskeppet Bebop. I tv-serien får vi följa med dessa individer på äventyr runt om i solsystemet och samtidigt får vi veta litet mer om varje person för att så småningom (ganska snabbt faktiskt) se dessa huvudpersoner växa till riktiga tredimensionella individer som tittaren verkligen bryr sig om. Förutom karaktärerna är också den värld som skildras i Cowboy Bebop mycket intressant och full med nyanser och detaljer som gör det hela allt intressantare. Lägg till fängslande intriger samt ett otroligt bra jazz/blues/rockinfluerat musikspår och det vinnande konceptet är färdigt.
   Filmen Cowboy Bebop öppnar med ett bombattentat i en av storstäderna på Mars. Vem eller vilka står bakom attentatet? Är ett nytt terrorangrepp att vänta? Efter att regeringen på Mars bestämt att betala ett enormt pris åt den som fångar bombaren kan inget stoppa våra hjältar från att sätta sina näsor i blöt.
   Cowboy Bebop: The Movie är en mycket lyckad actionfilm, helt i klass med alla de största "riktiga" (= icke-animerade) actionfilmerna. Förutom att intrigen är tillräckligt komplicerad för att hålla tittaren på kroken från början till slut har regissören Shinichiro Watanabe lyckats ortroligt fint med filmens tempo. Lugna dialogfyllda scener varvas med explosivt häftig action på ett mycket lyckat sett. Regissören leder tittaren genom tempoväxlingarna på ett närmast obemärkt sätt som många regissörer av vanliga spelfilmer skulle gråta blod över att kunna.
   Animationen kan kännas litet kantig till en början, men de som sett tv-serien känner sig genast hemma. Egentligen är det fel att kalla animationen för kantig, det här är bara en annorlunda animationsstil än den som t.ex Hayao Miyazaki använder eller som används i de flesta moderna Disney-filmern. Tekniskt sett är animationen på mycket hög nivå med en fin ljussättning och svepande panoreringar.
   Ifall att det ännu skulle finnas någon bland Enhörningens läsare som inte insett att tecknade filmer nödvändigtvis inte betyder att det är frågan om barnfilmer bör det väl betonas: Cowboy Bebop: The Movie är ingen barnfilm. Cowboy Bebop: The Movie är en actionfilm för vuxna på samma sätt som Die Hard eller Total Recall. Förutom att filmen är relativt våldsam är den också såpass dialogdriven att jag har svårt att tro att underåringar överhuvudtaget skulle få något ut av filmen.
   Har du åldern inne och är intresserad av en bra film, med action och drama i en mycket lyckad blandning kan du se fram emot en toppenupplevelse med Cowboy Bebop: The movie!

-Ben Roimola- 11-28.10.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]