[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Silent Running

[Pärmen på SIlent Running.]
Regi: Douglas Trumbull
Manus: Steven Bochco, Michael Cimino & Deric Washburn
Musik: Peter Schickele
I huvudrollerna: Bruce Dern, Cliff Potts, Ron Rifkin
och Jesse Vint
Längd: ca 86 min
Ursprungsland och -år: USA, 1971
Åldersgräns: 15
Bildformat: vidbild
Finsk titel: Taistelu avaruudessa
Distibutör: Universal Pictures Finland Oy
hyr- och köpDVD
Recensionsformat: DVD
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0067756
DVD-fakta:
  • Bildformatet är vidbild (icke-anamorfisk alltså)
  • Ljudspåret är monofoniskt Dolby Digital 2.0. Förutom originalljudspåret på engelska finns även en tysk dubbning.
  • Textning på svenska, finska, norska, danska, engelska holländska och tyska. Även DVD-menyerna kan visas på dessa språk.
    Bonus:
  • Filmens trailer (ca 2,50, bildformatet 4:3).

Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Hederlig rymd-sf-film med ett starkt ekologiskt budskap. Absolut inget för action-freaks. Enhörningen rekommenderar!

Lite längre:
Specialeffektmästaren Douglas Trumbulls första långfilm är definitivt en annorlunda sf-film. Visst är Silent Running äkta rymd-sf med massiva rymdskepp, spektakulära rymdscener och t.o.m. robotar, men den som är ute efter rymdpangpang i stil med Star Wars eller Star Trek blir definitivt besviken.
   Bland sf-filmer har Silent Running närmast släktskap med Stanley Kubricks 2001. Trumbulls film saknar dock Kubricks metafysiska höjder och är definitivt mer jordnära, men så är också dess budskap.
   Själv såg jag Silent Running första gången för ett tjugotal år sedan då den visades på TV. Filmen gjorde då ett djupt intryck på mig och visst fungerar den ännu också.
   Silent Running berättar om en framtid där miljöförstöringen gått så långt att det enda som finns kvar av Jordens otaliga biotoper är räddade undan förstörelsen i massiva växthusrymdskepp. Filmens huvudperson, spelad av Bruce Dern, är en botanist på ett av rymdskeppen. Han tar sitt jobb på allvar och väntar på den dag då Jorden är klar för återplantering av skogarna.
   Den krassa ekonomiska sanningen lyfter dock på sitt fula huvud och rymdarmadan får order om att återgå i kommersiellt bruk. Växthusen skall släppas ut i rymden och förstöras. Det är inte svårt att gissa att vår hjälte tar detta hårt.
   Silent Running är en av de mest ekopolitiska sf-filmer som jag sett. Man kan nog fråga sig hur det egentligen är med den mentala hälsan hos vår hjälte, men samtidigt är han definitivt en människa som ser den stora bilden. Han förstår att människan är en del av naturen, inte någon allsmäktig varelse som har rätt att göra vad som helst..
   Silent Running är en vacker och aningen tragisk film om människan och naturen. Är man cynisk kan man naturligtvis skratta åt filmens hippieaktiga ideologi som understryks av Joan Baez sånger. Visst kan man också peka på de sedvanliga fysikmissarna i filmens rymdscener (brummande motorer och skälvande explosioner). Undertecknad räknar ändå Silent Running till en av de bättre "hårda" sf-filmerna och dessutom till en av de få verkliga eko-sf-filmerna.
   Silent Running har stått väl för tidens stand redan i över 30 år och kommer att vara sevärd ännu länge.

-Ben Roimola- 16.5.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]