[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Rickard Berghorn (red.): Skuggor vid aftonlampan – 30 nattstycken

[Pärmen på Skuggor vid aftonlampan]

Skuggor vid aftonlampan: 30 nattstycken
Redaktör: Rickard Berghorn
Förlag: Aleph bokförlag
Utgivningsår: 2016
ISBN 978-91-87619-04-5

Antologin innehåller följande:
Anonym: En mumie
Louisa May Alcott: På villospår i pyramiderna
Vilhelm Bergsøe: De amputerade armarna
Mary Elizabeth Braddon: En modern vampyr
Paul Busson: Natt!
Robert W. Chambers: Passeur!
Charles Dickens: En vansinnigs manuskript
Charles Dickens: Korvmaskinen
Arthur Conan Doyle: Mannen i hissen
Maurus Jokai: En droppe blod
J. Sheridan Le Fanu: Madam Crowls ande
Jules Lermina: Barabi-bibari
Jules Lermina: En spökhistoria
Maurice Level: Den blinde
Maurice Level: Klockringaren
Guy de Maupassant: Visionen
Jan Neruda: Vampyren
Edith Nesbit: Mörkrets makt
Gustav Nicolai: Cecilia Morrison
Gustav Nicolai: Dödgrävaren
Fitz-James O'Brien: Spöket på 26:e gatan
Barry Pain: Det gröna skenet
F.H. Power: Den elektriska vampyren
Jean Richepin: Hans fiende
Jean Richepin: Kardinalens skäggstrå
Jean Richepin: Mördarens mästerstycke
Georges Rodenbach: Speglarnas vän
Henryk Sinkiewicz: En dröm
Axel Wallengren: Rösten
Mary E. Wilkins-Freeman: Skuggorna på väggen

Richard Berghorn är mannen bakom den svenska tidskriften Minotauren Förutom tidskriften gav förlaget Aleph Bokförlag ut en rad böcker. Sedan blev det litet tystare men 2016 verkar det som om förlaget kommit igång på nytt, vilket verkar lova mycket gott.

Denna antologi, som innehåller 30 noveller från den tiden man läste vid (gas)lampans sken, är full med berättelser om bl.a. spöken, dårar, mumier och vampyrer. Sträckläsning är inte i mitt tycke ett bra sätt att njuta av denna bok. Nej man skall läsa en novell i taget sittande i sin favoritfåtölj och gärna med endast läslampan tänd.

En stor del av dessa berättelser är sådana att när jag läste dem såg jag berättelsen framför mig tecknad i någon skräcktidning typ, Chock, Eerie eller Tales from the Crypt. När jag säger detta är det bara i positiv bemärkelse. Jag helt enkelt älskade denna bok.

Berättelser som Jules Lerminas En spökhistoria om hur Herr Mathias gör sitt perfekta brott och utan att märka det får ta straffet, är helt enkelt fantastiska. Även hans Barabi-bibari är värt att nämnas. Många av berättelserna är berättelser om just brott och hur man sedan får sitt straff eller sedan inte. Ett mycket bra exempel är berättelsen Mördarens mästerstycke av Jean Richepin. Berättelsen om hur Oscar gick in på brottets bana och gjorde det perfekta mordet är helt fantastiskt, sådana här berättelser skrivs inte längre. Mycket logiskt går berättelsen vidare och slutet kan inte vara något annat än denna. Novellen blev en av mina personliga favoriter.

Det är intressant att notera att författare som Arthur Conan Doyle och Charles Dickens i den här samlingen står för de mer medelmåttliga berättelserna medan en färfattare som Edith Nesbit med novellen Mörkrets Makt presenterar en i mitt tycke på alla vis lyckad berättelse. Det bör också nämnas att vi i Mary Elizabeth Braddons berättelse En modern vampyr kan se en föregångare till Dracula.

Skuggor vid aftonlampan är en bok som verkligen är i min smak. Klart att här finns ett par utfyllnadsnoveller, men de är inte så dåliga de heller, utan man läser också dem gärna. Detta är helt enkelt en mycket bra novellsamling av berättelser från en svunnen era, som tyvärr endast verkar dyka upp (i alla fall i min värld) i nytryck av skräcktidningen Chock.

Vad skall man mera skriva? Spring iväg till närmaste bokhandel eller bibliotek och säg att de skaffar denna bok! [Eller beställ direkt från förlaget. -chefred.] Jag kommer nog alltid någon gång nu som då att läsa någon av novellerna på nytt och börja gräva fram andra historier av dessa författare.

PS. www.kringaftonlampan.se är ensida som är väl värt ett besök.

-Kennet Lindholm- 15.1.2017

Vill du kommentera recensionen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.[Tillbaka till Näthörningen]