[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


[Finncon 1999]

Finncon1999

[Finncon-bild av Aino Havukainen och Sami Toivonen] Årets största inhemska sf-tillställning blir utan tvekan Finncon1999 som går av stapeln i Åbo 14.-15.8.1999. Då blir det två dagar fullspäckade med paneldebatter, föredrag, maskerad, fester etc., etc. Allt som man kan vänta sig av en ordentlig sf-kongress.

 

Finn...vad?

Ändelsen "con" kommer från engelskans convention. Sf-kongresser brukar heta con-det-ena-eller-det-andra. Finncon är namnet på den mer eller mindre regelbundet återkommande Finländska nationella sf-kongressen.

Det som skiljer Finncon-kongresserna från de flesta andra inhemska och utländska sf-tillstälningar är att det inte uppbärs någon inträdesavgift. Alla programpunkter kan man delta i gratis. Inträdet till kvällsfesten kostar några tior, men det är ju inte mycket. Faktumet att Finncon är gratis gör att vem som helst kan traska in bara för att stilla sin nyfikenhet och se med egna ögon vad det här med science fiction och fantasy egentligen går ut på (eller vad det egentligen är som håller på i den här lokalen dit det hela tiden traskar in massor med människor). Detta är också orsaken till att deltagarantalet i Finncon-kongresserna räknas i tusental. Till Finncon1999 väntas allt mellan 2000-5000 deltagare.

Hittills har kongressen hållit hus antingen i Helsingfors (fem gånger) eller i Jyväskylä (en gång). Den första Finncon-kongressen hölls 1986 i Helsingfors. Men nu är det alltså Åbos tur. Som kongresslokaler fungerar ett flertal auditorier i två av Turun Yliopistos (Åbo universitet, det finskspråkiga universitetet i Åbo) huvudbyggnader uppe på Universitetsbacken (se kartan).

 

Gästerna

Hedersgäster vid årets Finncon är sf-författarna Connie Willis (från USA) och Philip Pullman (från Storbritannien) samt sf-fanen Ahrvid Engholm (från Sverige).

Willis har belönats med fler Hugo- och Nebula-pris än någon annan och hon är Finlandsaktuell med romanen Doomsday Book, som borde utkomma i finsk översättning från förlaget Otava nu i juli, lämpligt före Finncon alltså. På svenska finns migveterligen inga romaner av Willis, men Enhörningen kommer ju att publicera två av hennes noveller i kommande nummer.

Av Philip Pullman finns både på svenska och finska de två första delarna av hans fantasytrilogi His Dark Materials. På svenska heter serien Den mörka materian och de två första volymerna heter Guldkompassen (The Golden Compass) och Den skarpa eggen (The Subtle Knife). Trilogins sista del har ännu inte utkommit ens på engelska. Den mörka materian klassas ofta som ungdomslitteratur, men enligt Pullman själv riktar sig trilogin till alla åldrar.

Ahrvid Engholm är en långtida sf-fan från Sverige som har varit med på alla Finncon-kongresser. Nu är han då med som inbjuden hedersgäst. Engholm är aktiv skribent och utger sf-nyhetstidningen SF-journalen.

 

Programmet

Teman för detta nittonhundratalets sista Finncon är millennialism, världens undergång och millennieskiften som teman inom sf.

Alla hedersgäster kommer att hålla föredrag/tal samt delta i paneldiskussioner. Willis och Pullman kommer dessutom att ha signeringstillställningar och "kafferep". Det här med "kafferep" prövas nu för första gången på en Finländsk con. På utländska cons går programpunkten ofta under namnet "kaffeeklatsch". Det hela går helt enkelt ut på att en liten grupp fans sätter sig ned vid ett bord tillsammans med en av hedersgästerna och diskuterar om vad som helst. Det är alltså inte frågan om en paneldebatt eller en programpunkt med en massa åskådare utan på plats finns endast hedersgästen och en handfull fans.

Förövrigt har Finncon 1999 ett digert och mycket varierande program. Den finska programtablån finns på Finncon1999:s hemsidor http://finncon.utu.fi. Tablån finns översatt till svenska på Enhörningens www-sidor, men här är ett litet försmak om vad som finns med:

För den litterärt intresserade:
föredrag om förhållandet mellan fantasy och medeltiden, paneldebatt om varför man egentligen vill läsa, utdelning av Atorox-priset m.m.
För den mediaintresserade:
föredrag om Star Trek, ett samkväm för Star Wars -fans samt ett annat för B5-fans m.m.
För den vetenskapsintresserade:
föredrag om genteknologi, liv i rymden, världsalltets framtid m.m.
För den fandomintresserade:
paneldebatt om det finländska fandomets 80-tal samt en annan om dess framtid m.m.
För nybörjaren:
föredrag om vad sf egentligen är, paneldebatt om vilka böcker som är läsvärda, föredrag om vad anime egentligen är m.m.
För anime-fantasten:
föredrag och paneldebatter om allt möjligt inom science fiction- och fantasy-anime; Finncon1999 har ett helt eget programblock för japansk animation, eller anime som det kallas.
För festprissen:
Star Wars -fest redan på fredagen innan kongressen officiellt börjat, huvudfesten på lördagen med maskerad och tävling i filksång (det kan hända att filk-tävlingen blir redan under själva Finncon-programmet på lördag eller söndag). Filksånger är mer eller mindre kända melodier med nya sf-inspirerade texter. De som vill delta i maskeradtävlingen skall anmäla sig till Petra Suntila (e-post: petuha@utu.fi; tfn: (02) 237 1827) senast 10.8. I maskeradtävlingen utdelas pris för bästa dräkten och bästa uppträdandet, dessutom utdelas ett pris för bästa anime-dräkten. Till filktävlingen skall man också anmäla sig senast 10.8. och här tas anmälningarna emot av Mari Saario (e-post: mari.saario@leiras.fi; tfn: (02) 469 9927). En kopia på sångtexten skall dessutom ges åt juryn före uppträdandet.

Dessutom finns naturligtvis en basar där man kan köpa allt möjligt som sf-föreningar, förlag etc. har att visa upp. Bl.a. kommer Enhörningen att finnas med på ett hörn; vi delar bord med Finnzine-tidningen.

I samband med Finncon1999 hålls på fredagen den 13.8. ett seminarium om science fiction, fantasy och rollspel. Seminariet är riktat till (finska?)modersmålslärare och har för avsikt att klargöra för lärare som allt oftare stöter på dessa aktiviteter vad sf och rollspel egentligen är. Mer information om seminariet fås av Tytti Paananen (e-post: tytpaana@utu.fi, tfn: (02) 4698313). Seminariet är avgiftsbelagt.

 

Logi

Ifall du vill övernatta på hotell bjuder det officiella con-hotellet Sokos Hotel City Börs på rum med Finncon-rabatt (ett tvåpersoners rum borde kosta 395,- per natt). Det är en massa mässor etc. på gång i Åbo i augusti, så det är bäst att reservera sitt rum snabbt för att inte bli utan. Rum kan reserveras på tfn. (02) 3373800, fax (02) 2311010 eller e-post sales.turku@sok.fi. Kongresshotellet ligger på ca 15 minuters promenadavstånd från kongresslokalerna.

Den som vill klara sig billigare har flere alternativ.
Det allra billigaste alternativet erbjuds av Finncon-arrangörerna. De har hyrt en lokal i Åbo studentby där man kan övernatta gratis bara man anmäler sig i förväg (ligger ca 15 minuters promenad från kongresslokalerna). Anmälningar tas emot per e-post i adressen conitea@utu.fi eller per telefon 050 366 6317 (Elsa Viljamaa) eller 050 358 8824 (Tuomas Varvikko). Meddela ditt namn, ditt telefonnummer, din e-postadress (ifall du har e-post) samt hur många platser du vill ha.
Det här är ju naturligtvis inte frågan om någon lyxlokal utan du hamnar att dela rum med en masa annat sf-folk. Det finns ingen dusch, men på söndag-morgon ordnas möjlighet till både dusch och bastu. Egen sovsäck etc. behövs och högst troligen får du sova på golvet. Kök finns.
Ifall du anmäler dig först under kongressen hamnar du att betala 10,- förutsatt att det ens finns ledigt utrymme då mera.

Youth Travel Information Point & Cafe ligger vid ungdomscentret Palatsi (Eriksgatan 7, tfn: (02) 262 3129 eller (02) 251 5033; ca 10 minuters promenad från kongresslokalerna). Erbjuder övernattning även för andra än endast ungdomar. Här kostar övernattningen 40,- per natt och om man inte har egna lakan med sig så får man betala 10,- extra. Skilda sovsalar för män och kvinnor. Öppet dygnet runt, men incheckning före klockan 22. Dusch, matlagningsmöjlighet, tv-rum, internet, snooker, bordtennis, bagageförvaring och cykeluthyrning.

Åbo stads vandrarhem (Slottsgatan 39, tfn: (02) 231 6578; ca 30 minuters promenad från kongresslokalerna). Här kan man övernatta antingen i mindre rum (i juli fanns endast 4 personers rum och större kvar) eller i sovsal. På ett 4 personers rum kostar övernattningen 70,- per bädd om man har egna sängkläder annars 120,- (för det får man förutom sängkläderna även frukost). I sovsalen kostar övernattningen 60,-/110,-. Ifall man övernattar i sovsalen måste man vara på plats innan midnatt. Meddela att du skall på Finncon då du reserverar ditt rum så får du möjligtvis dela rum med andra sf-fans.

Mera information om inkvartering i Åbo fås från Åbo turistinformation, Auragatan 4, tfn: (02) 262 7444, fax: (02) 233 6488.

Åbo stads www-sidor finns på adressen http://www.turku.fi. Där finns bl.a. en sökbar Åbokarta.

 

Arrangörer

Huvudarrangören bakom Finncon1999 är Turun Science Fiction Seura ry - Åbo Scence Fiction Sällskap rf. De övriga arrangörerna är:
Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry.
Turun yliopiston rooli- ja strategiapeliseura Tyrmä ry.
Manga ja Anime Yhdistys ry.

 

Kontaktuppgifter

 

-Ben Roimola- 17.6.1999 uppdaterad


[Tillbaka till Näthörningen]