[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Polaris delade ut årets Snömän vid Finncon

Sf-föreningen i Uleåborg, Polaris, utdelar mer eller mindre årligen Lumimies-priset (snömannen på svenska) i ett antal mer eller mindre varierande kategorier. De flesta av kategorierna skall absolut inte tas för allvarligt, men med finns nog även pris som utdelas för verkligen stora förtjänster.

Årets bästa försök till att få ett Lumimies-pris
Trots många kandidater utdelades inget pris i denna kategori.
Årets humanoid
Även här fanns flere kandidater, men föreningen har beslutat att inte offentliggöra vare sig dem eller vinnaren i rädsla för rättsprocesser.
Årets försvinnande
Priset i denna kategori gick till Lumimies-priset. Senaste år skulle priset delas ut vid Bokmässan i Åbo, men prisutdelaren dök aldrig upp.
Årets sf-bragd
Här gick priset till Polaris själv. Föreningen ordnade senaste år en massiv videomaraton och tittade på sf-filmer i 60 timmar i sträck. Rekordet slogs fyra månader senare av Åbofansen som tittade på filmer i över 100 timmar och således är starka kandidater i samma kategori nästa år.
Årets nykomling
Priset gick till Stjärnornas Krig-föreningen Tähtiallianssi.
Årets onödiga rabalder
Y2K var vinnaren i denna kategori. Bland kandidaterna fanns bl.a. världsundergången och filmen Blair Witch Project.
Årets hjälte
Inget pris delades ut i denna kategori, men Polaris ville gratulera sf-föreningen 42 i Jyväskylä som fyllde 10 år senaste år.
Specialsnömannen
Även om de övriga priskategorierna oftast är mindre allvarliga är specialsnömannen ett pris som delas ut utan ironiska baktankar. Specialsnömannen ges för verkligen stora meriter inom fandom. Årets specialsnöman gick till Jussi T. Vainikainen för hans bragder vilka inkluderar bl.a. upprättandet av den Finländska sf-FAQ-listan samt sf-resurserna på Jussis Scientifiction links-webbsidor.
Postumsnömannen
I år utdelades även en annan allvarlig snöman då Polaris ville hedra minnet av sf-fanen, översättaren och dramaturgen Pekka Markkula som gick bort senaste år. (Läs mer om Pekka i en äldre notis i Enhörningen).

Polaris webbsidor finns på adressen http://www.cc.oulu.fi/~mplauron/Polaris/.

-Ben Roimola- 30.8.2000
Källa: Polaris pressmeddelande
 
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]