[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Granström och Salin skrev de bästa draporna

Sitt tionde nummer till ära utlyste tidskriften Enhörningen i september sin första drapatävling. Det gällde alltså att skriva en drapa, en mikronovell på exakt 100 ord. Tävlingen är nu avgjord och vinnarna är Erik Granström med drapan Bimba fukkar reklamen och Petri Salin med drapan Morgonstjärnans dotter.
   Bimba fukkar reklamen är en äkta science fiction-historia som har ett starkt och lekfullt kyberpunkaktigt grepp om språket. Morgonstjärnans dotter å sin sida är utmärkt skräckfantasy djupt och stadigt rotad i våra nordiska traditioner. Båda vinnardraporna kan läsas nedan.
   Hela 38 texter tävlade om äran och bokpriserna. Av dessa föll sju från tävlingen då de ej fyllde drapamåttet och alltså hade antingen fler eller färre än 100 ord. Ytterligare fyra drapor blev på väggrenen då de inte med bästa vilja kunde sägas vara fantastik, även om vissa av dessa var mycket välskrivna. Av de resterande 27 draporna tävlade 12 i finalen.
   Finaldussinet var mycket jämnt, men draporna Bimba fukkar reklamen och Morgonstjärnans dotter stod slutligen ett halft steg över de andra.
   Då signaturkuverten öppnades blev det klart att vinnardraporna var skrivna av Erik Granström från Kivsta i Sverige och Petri Salin från Helsingfors. Granström har debuterat som romanförfattare i år då förlaget Svensk fantasy publicerade hans bok Svavelvinter. Salin är känd för Enhörningens läsare för sina science fiction- och fantasynoveller, artiklar och recensioner, men han har även skrivit bl.a. teaterpjäser och hörspel.
   De närmare 40 tävlingsbidragen i Enhörningens första drapatävling representerade allt från traditionell rymd-science fiction via humoristisk sf, skräck och äventyrsfantasy till magisk realism. Bland skribenterna fanns såväl författare som skolelever och antalet deltagare från Sverige var aningen större än det från Finland. Enhörningen strävar till att kunna presentera flera av tävlingsbidragen här på Enhörningswebben under de kommande veckorna.
   Tidskriften Enhörningen tackar alla som tog del i tävlingen och gratulerar vinnarna! Intresset för tävlingen var såpass stort att det det säkert blir fler drapatävlingar i framtiden.

Bimba fukkar reklamen
-Erik Granström-

Upplandsöknen brinner. Kall fusion slaknar hårt över sextio hett och Bimbas ozonsvämmare fjärtar snart lika tommigt som de strålslagna på Hospicity. Gamma, beta - hela junkiga grek-qwertyt solgrillar Bimbas nya Playtoy® Silliboobisar. Bimba är stort törstig. Hon ser colapop-maskinen, men en enda fekad nykrona har hon i tubletten.
   Koxcola? Slibbrigt och med syntvatten bara. Koxkicken snear dessutom på värme. "Drick Gödelsoda!" jinglar holopulsen. "Fraktalpack med oändlig utsträckning."
   Stort.
   Bimba sänker nicklet och burken antigravvar henne i handen. Hon lyser locket tills det poppar. Inuti finns fyra mindre burkar. Bimba läser på en: "Drick Gödelsoda! Fraktalpack med oändlig utsträckning." Bimba fukkar reklamen!


Morgonstjärnans dotter
-Petri Salin-

Fredagen den trettonde december går natten tunga fjät runt gård och stuga. Innan husfolket hunnit vakna har den vitklädda damen med levande ljus i håret tagit sig in i huset. Glatt nynnande börjar hon rota i kökslådorna. En jamande katt gnider sig mot hennes ben och får ett fat kylskåpskall mjölk. Medan kaffet kokar söker hon fram en kniv för styckandet av vetekransen.
   Med sång och kaffe väcker hon husfolket. Oj då, säger far. Men det är ju -, säger mor och hittar katthuvudet i kaffepannan.
   Så träffar kniven mors hals.
   I sin blodiga död ser far -
   Lucifers lysande dotter -
   Lucia.

-Ben Roimola- 26.11.2004
Källa: Enhörningen
 
Vill du kommentera denna notis kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.[Tillbaka till Näthörningen]