[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Niemi & Saliminen vann årets Atorox

Åbo sf-sälskap utdelade årets Atorox-pris för en dryg timme sedan i Brinkala i Åbo kulturcentrum. Som den bästa finländska fantastiknovellen från senaste år valdes Tero Niemis och Anne Salminens novell Matka Reformaan (Resan till Reforma). Novellen är publicerad i parets novellsamling Nimbus ja tähdet som utgivits av Atena kustannus Oy.

I Enhörningens Atorox-spekulationer definierade jag novellen Matka Reformaan som ”i grund och botten en mycket traditionell vildmarkspioniärberättelse, som egentligen kunde skrivas om som en vildavästernhistoria, men som som en sf-novell framhäver människans grundnatur på ett mer effektivt sätt.” Tydligen är Tero Niemi av ungefär samma åsikt, då han vid prisutdelningen karaktäriserade novellen som en ”lilla huset på prärien”-berättelse.

Hela 24 noveller var nominerade för årets Atorox-pris. Vinnaren bestämdes som vanligt genom en omröstning till vilken var inbjudna representanter från alla finländska fanstastikföreningfar och organisationer. Enhörningen deltog med maxantalet, eller fem representanter. Totalt deltog 36 jurymedlemar i omröstningen.

Mera information om Atorox-priset, bl.a. top-10 listan, finns på Åbo sf-sällskaps webbsidor.


[Anne Salminen och Tero Niemi] Anne Salminen, Tero Niemi och Atorox.

-Ben Roimola- 17.9.2005
Källa: Enhörningen
 
Vill du kommentera denna notis kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.[Tillbaka till Näthörningen]