[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Sinisalo och Haldeman delar på Tiptree-priset!

Tiptree-priset, som årligen utdelas för sf som undersöker och behandlar könsroller, går i år till Johanna Sinisalo för romanen Troll: A Love Story och Joe Haldeman för boken Camouflage.
   Årets prisceremoni hålls i samband med sf-kongressen Gaylaxicon som går av stapeln i Boston, USA, 1-4.7.2005. Priset består av en penningsumma på 1000 USD, ett konstverk samt chocklad (det här med chocklad och småbröd har blivit något av ett varumärke för Tiptree-priset efter att man så många gånger samlat medel för priset genom försäljning av bakverk).
   Tiptree-vinnaren bestäms av en jury på fem personer som sammanställs av prisets grundare Pat Murphy och Karen Joy Fowler. Tiptree-priset har utdelats sedan 1991 och har fått sitt namn efter författaren Alice B. Sheldon (1915-1987) som skrev under den manliga pseudonymen James Tiptree Jr. Då ingen kände till vem som låg bakom pseudonymen lyckades Sheldon effektivt skrota myten om att bara män kan skriva äkta science fiction.
   Tiptree-prisets hemsida finns på adressen http://www.tiptree.org. Där berättas mer om priset och där kan man också finna listor över rekommenderad "Tiptree-prisvärd" sf.

Sinisalos vinnarbok utkom ursprungligen på finska år 2000 som Ennen päivänlaskua ei voi. Samma år vann boken det största inhemska litteraturpriset, Finlandiapriset. Boken har översatts till flere olika språk bland dessa svenska (Bara sedan solen sjunkit) och engelska (först i Storbritannien som Not Before Sundown och senaste år i USA som Troll: A Love Story). En recension av originalet och den mindre lyckade svenska översättningen finns att läsa bland Enhörningens recensioner.

-Ben Roimola- 11.3.2005
Källa: Babek Nabel
SFWA:s nyhetssida
Emerald City
 
Vill du kommentera denna notis kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.[Tillbaka till Näthörningen]