[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Fanfilmen Star Wreck visas på TV

Finlands bästa science fictionlångfilm Star Wreck: In the Pirkinning kommer att visas på tv inkommande lördag 28.1 klockan 22.05. Det är dessutom inte vilken som helst kanal som visar filmen, utan den andra av Finlands två nationella huvudkanaler, alltså självaste YLE2.

Några dagar senare, den 4 februari, har digitalkanalen YLE Teema en hel Star Wreck -temakväll. Under kvällens lopp kommer alla Star Wreck-filmer utom en att visas och till råga på allt ses även en dokumentär om skapandet av den nyaste Star Wreck-filmen. (Dokumentären är den samma som finns som bonus på Wreck-DVD:n). Orsaken till att kortfilmen Star Wreck 4 1/2: Weak Performance inte visas tillsammans med de andra är upphovsrättslig. På Star Wrecks forum berättar huvudWreckern Samuli Torssonen att han inte längre hade kvar filmmaterialet i ett sådant form att de ”lånade” bakgrunderna som användes i bluescreen-tagningarna kunde ha editerats bort.

För den som inte hört om Star Wreck tidigare kan berättas att det är frågan om en humoristisk sf-parodi som är gjord helt på hobbybasis. Filmen tog hela sex år att slutföra, men resultatet är faktiskt en hel långfilm som speciellt teknsikt sett kan mäta sig med nästan vilken kommersiell filmprodukt som helst.

Enhörningen var på plats då filmen hade sin officiella världspremiär, klicka här för att läsa mer om premiären samt en minirecension av själva filmen.

Star Wreck-filmen går att köpa på DVD direkt från filmmakarna och den kan också laddas ner gratis från filmens hemsida starwreck.com (filmen har laddats ner omkring 4 miljoner gånger vilket gör att Star Wreck: In the Pirkinning egentligen borde toppa alla listor över vilken finländsk film som fått den största publiken). På DVD:n är filmen textad även på svenska (något som filmteamet definitivt skall ha ett stort tack för i dessa tider då många kommersiella finska filmer utges på DVD utan svensk textning), så det skall bli intressant att se om den svenska textningen finns med även i digitaltv-sändningen.

-Ben Roimola- 26.1.2006
Källa: Babek Nabel
Star Wreck
YLE
 
Vill du kommentera denna notis kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.[Tillbaka till Näthörningen]