[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Recension på
Stjärnornas krig - Episod I: Det mörka hotet

Det känns litet lustigt att skriva en recension på den nya Star Wars -filmen. De av er som tänker se filmen gör det i vilket fall som helst, och de av er som inte är i det minsta intresserade läser knappast alla de otaliga recensioner som inom den närmaste framtiden kommer att skrivas om filmen. Men den nya Star Wars -filmen är definitivt en stor nyhet inom sf-filmer, så det är ju klart att Enhörningen har en recension. Dessutom visades filmen i pressförevisningen på Nordens största bioduk (THX-sal naturligtvis), så det var ju klart att undertecknad reste enda till Helsingfors för att se filmen och för att göra en recension till alla Enhörningens läsare.

Den här recensionen finns i två versioner. Den första (som finns här nedan) är en recension utan några som helst avslöjanden om intrigen eller annat som kunde förstöra din filmupplevelse. Den andra versionen får du läsa på egen risk, den innehåller en hel del avslöjanden. Till den här "farliga" versionen kommer du genom att klicka på denna länk.

Stjärnornas krig - Episod I: Det mörka hotet är en äkta Star Wars -film. Lucas har än en gång lyckats med att berätta en i sina grunder enkel historia, men berättad så att man fängslas av den från början till slut.

Det mörka hotet är inte en barnfilm, även om en av huvudpersonerna är ett barn. En komplicerad psykodrama är den ju inte heller, men det försöker den ju inte heller vara. Episod I är en spännande äventyrsfilm för hela familjen utan att ändå vara Disneyaktigt sliskig.

Filmens största problem är att den är första delen i en trilogi. Fastän filmen i sig är en fungerande helhet har den dock mycket starka undertoner av att vara början av något större. Den starkaste känslan jag hade genast efter filmens slut var "jag vill ha mera".

Visuellt sett är filmen vackert designad, men den gör inte ett lika stort intryck som den ursprungliga Star Wars -filmen. Detta är dock inte något större under eftersom den första filmen var en så radikal vägvisare för sf-filmer.

Filmen är ju full med specialeffekter, precis som de tidigare Star Wars -filmerna. Effekterna sitter dock så väl in i filmen att man inte egentligen tänker på dem. De är en del av filmens verklighet och det är troligen precis vad Lucas velat. Jag vet att Episod I är fullproppad med det nyaste nya inom digitala effekter, att nästan varje scen innehåller något slags specialeffekter och att filmen innehåller mera datorgenererade bilder än något som visats på biograf. Men åtminstone jag satt inte där och funderade över hur den och den effekten månne var gjord och hur bra eller dålig den såg ut. Nej, det jag såg trodde jag fullt och fast på som en del av filmens verklighet.

Musiken i Episod I är ganska så olik jämfört med de gamla Star Wars -filmerna, men den innehåller dock bekanta teman. Största skillnaden är att då musiken i de gamla filmerna var massiva orkesterkompositioner är musiken i Det mörka hotet massiva körkompositioner. Det inledande stycket är dock naturligtvis den gamla bekanta.

Summa summarum: Stjärnornas krig - Episod I: Det mörka hotet är en välfungerande äventyrsfilm och en äkta Star Wars -film. Se den.

-Ben Roimola- 3.8.1999


[Tillbaka till Näthörningen]