Uppdaterad
[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Om tidskriften Enhörningen

Enhörningen är världsalltets enda finlandssvenska tidskrift tillägnad fantastik, alltså science fiction och fantasy. Enhörningen har utkommit både i en pappersupplaga och som en skild nätupplaga, men nuförtiden existerar Enhörningen endast på nätet.

Om tidningen

Första numret av Enhörningen utkom 1987. Under de följande tre åren utkom allt som allt fem nummer. År 1998 fick chefredaktör Ben Roimola ett stipendium från Svenska kulturfonden med vars hjälp tidningen kunde väckas ur sin långa dvala. Fram till 2007 utkom tidskriften med allt som allt 12 nummer på papper. Du kan bekanta dig med innehållet i pappersupplagan i arkivet Pappershörningen. Det är inte omöjligt att Enhörningen ännu någon dag lämnar sina spår på papper, men för närvarande existerar Enhörningen endast elektroniskt.

Enhörningens webbsidor öppnades 1998, vilket torde göra Enhörningen en av de äldsta finlandssvenska tidskrifterna på webben. Från första början har Enhörningen pubicerat nyhetsnotiser om allt möjligt fantastikrelaterat. Senare kom även recensionerna, novellerna och draporna samt artiklarna med på webben. Från och med april 2013 har Enhörningen publicerat noveller på webben i takten en novell per månad. Månadens novell publiceras alltid såväl som en webbsida, ett pdf-dokument och en epub-fil, så du som läsare kan själv välja om du vill läsa novellen i din webbläsare, skriva ut den på papper eller läsa den som e-bok.

I Februari 2012 började Enhörningen kvittra. Är du på Twitter skall du alltså absolut följa @enhorningenzine för korta notiser om det som händer och sker inom fantastikens värld. Är du inte på Twitter kan du alltid hitta Enhörningens kvitter i lådan till vänster här på Enhörningswebben och naturligtvis på Enhörningens sida på Twitter.

Andra sätt att följa med det som händer på Enhörningens webb utan att hela tiden besöka webbplatsen är att prenumerera på Enhörningens RSS-flöden, eller prenumerera på delar av Enhörningens forum genom e-post. Klicka här för adressen till RSS-flödet som innehåller de senaste inläggen från hela Enhörningens forum. Vill du få automatisk e-post då något skrivits i Enhörningens forum är det bara att klicka på knappen Underrätta antingen vid någon av forumets underavdelningar eller vid den diskussionstråd du är intresserad av.

Enhörningen utges av Ben Roimola, och utgivningen sker helt på hobbybasis. Eftersom Enhörningen inte är en kommersiell produkt har tidningen inte möjlighet att betala honorar. Alla medhjälpare får dock en del av den odödliga äran som kommer sig av att vara med om att göra världens enda finlandssvenska fantastiktidskrift.

Enhörningen kan publicera ditt material!

Enhörningen tar mycket gärna emot all slags material: noveller, artiklar, recensioner, illustrationer, serier mm. mm. Ifall du har något som du tror att kunde passa på Enhörningens sidor så skicka materialet till: Enhörningen, c/o Ben Roimola, Karjakuja 19, 21310 Vahto; e-post: enhorningen@enhorningen.net Kom ihåg att bifoga ett kuvert med tillräkligt med frimärken samt din egen adress ifall du vill ha ditt material tillbaka.

På kommande

Har du åsikter om hur Enhörningens sidor kunde förbättras? Är det något speciellt som du skulle vilja se på Enhörningens webb? Låt höras! Skicka e-post åt mig på adressen enhorningen@enhorningen.net eller använd responsblanketten.