[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Sist och slutligen: Enhörningens rapport från årets Finncon.
OBS: Klicka på bilderna ifall du vill se dem i större format.

Millennium Finncon

Ben Roimola
(Ben.Roimola@enhorningen.net)

[Pressen fyller utställningsutrymmet]
Pressen fyllde utställningslokalen
vid pressinfot.
Finncon 2000 började för min del redan på torsdagen (17.8) då dubbelfestivalen Bilder och fantasier höll sitt pressinfo. Presstillställningen hölls i Ateneum (den Finländska konstens högborg kan man väl kalla den) i de utrymmen som inhyste sf-serieutställningen Gårdagens morgondagar. Utställningen var en del av Bilder och fantasiers seriedel, men den passade fint även för sf-delen, alltså Finncon. Utställningen, som pågick till 1.10, är nämligen en överblick i hur sf-serierna sett framtiden. Temat är indelat i tre delområden, vart och ett i sitt eget rum. Det första rummet visar exempel på hur man förhållit sig till vetenskap och teknologi i serier från olika tider och kulturer. Seriesnuttarna i det andra rummet kretsade kring samhällen och ideologier medan det sista rummet visade exempel på serier där människan själv genomgått olika slags fysiska och psykiska ändringar. Utställningen var sammanställd av seriecentret i Bryssel, Centre Belge de la Band Dessinée och bestod av expempel på serier från olika tider och runt hela världen. Tyvärr var de utställda seriesidorna inte original utan kopior, men å andra sidan var det inte viktigt hur serierna var framställda utan vad de berättade om sin tid.
   Efter den allmänna presstillställningen var det dags att intervjua hedersgästerna. Alla Finncons hedersgäster, Stephen Baxter, Ken MacLeod och Neil Gaiman, fanns på plats och alla blev väl omhändertagna av pressen. På plats fanns representanter för såväl radio, tv som pressen; totalt kanske ett femtiotal journalister.
   På torsdag kväll var det dags för Helsingforsfandoms pubmöte där även en del av Finnconhedersgästerna minglade. Själv sparade jag dock krafter till lördagens huvudfest.

Finncon började på fredagen med ett digert akademiskt program. Redan vid första programpunkten klockan 12 hade en 50-60 personer samlats i salen. Längs med dagen blev det fler och som bäst uppskattade jag publikmängden till något över 100. Detta var då endast publiken i salen. Hur många som traskade in och såg sig runt vid infobordet, eller kollade som snabbast läget i auditoriet vet väl ingen. I vilket fall som helst var publikmängden nog fullt acceptabel då man tar i beaktande att det var en vardag och att semestern nog redan var förbi för de flesta.
   Programmet i sig var för det mesta riktigt intressant. Paneldiskussionerna och föredragen kretsade kring allt från könsrollen i sf till definitioner av vad mänsklighet egentligen är. Med fanns dock även programpunkter som inte gav så mycket åt en garvad fan samt åtminstone ett föredrag (det om intelligentsian) som nog var riktigt lustigt, men vars sf-innehåll var lika med noll.

[Finnconkampen]
Jukka Halme förklarar reglerna.
Hannu Pajunen är tredje från vänster.
På fredag kväll var det dags för Finnconkampen där det nordiska mästerskapet i sf-bordshockey avgjordes. Tävlingen arrangerades av Jukka Halme och Hannu Pajunen, och det hela förlöpte just så jovialiskt som man bara kan vänta sig av dessa herrar. Tolv spelare kämpade om den nordiska mästarskapspokalen och publiken utgjordes av nästan lika många övriga. Ahrvid Engholm klarade sig fint till sjätte plats som enda utländska deltagare. Ahrvid gjorde även finländs sf-bordshockeyhistoria genom att som första spelare någonsin i finsk sf-bordshockeyhistoria lyckas klämma in ett mål under 15 sekunders sudden death-förlängning.
   Finnconkampens officiella resultat finns på adressen http://users.utu.fi/hannu/
hockey/finnconkampen2000.html
.
[Finnconkampen]
Spelet i full gång.

[Atorox-vinnarna]
Atorox-vinnarna Pasi Jääskeläinen (t. v.)
och Raimo Nikkonen.
På lördagen fortsatte Finnconprogrammet klockan 10. Ett femtiotal personer hade sökt sig till huvudsalen för att bevittna utdelningen av årets Atorox-pris. Vinnaruppgifterna hade ju tyvärr läckts ut redan några veckor i förväg, men Atorox-prisutdelningen är ju ändå Atorox-prisutdelningen. Som kutym varit de senaste åren fick även utgivaren av Atorox-novellen ett diplom och således kunde publiken bevittna två nöjda män då novellförfattaren Pasi Jääskeläinen och Portti-tidningens chefredaktör Raimo Nikkonen mottog sina pris.
   Övriga sf-pris som utdelades vid Finncon var Tähtivaeltaja-priset och Lumimies-priset. Helsingfors sf-förenings Tähtivaeltaja-pris för senaste årets bästa science fiction-bok gick till romanen Suuret apinat (Great Apes) av Will Self som översatts till finska av Sauli Santikko.
[Neil Gaiman]
Neil Gaiman poserar framför ingången
till Gårdagens morgondagar-serieutställningen.

   Några timmar senare var det dags för Neil Gaimans tal och vid det laget var publikmängden redan uppe vid ca 250. Gaiman verkade vara en mycket trevlig människa som hade fötterna stadigt på jorden trots sin enorma popularitet. Han berättade att han för närvarande håller på med en roman som kommer att heta American Gods och som berättar om alla gudar som invandrarna fört med sig till USA och som sedan blivit övergivna och nu jobbar som taxichaufförer o.dyl. Efter att han fått romanen färdig skall han skriva manuset till en film om Death (ja just det, hon från Sandman-serien). Manuset kommer att basera sig på The High Cost of Living-serien och Gaiman är mycket entusiastisk över projektet. Mindre entusiastisk är han dock över Sandman-filmprojektet. Ja, han vill faktiskt inte ha något med den filmen att göra. Han anser att Sandman är en för omfattande helhet att försöka pressa ihop till en långfilm, så han vill inte vara med och bevittna styckandet (med Death-filmen är det tvärtom: själva High Cost of Living-serien innehåller material till en film på ca 45 minuter, så i det fallet får Gaiman utvidga berättelsen i stället för att försöka skära ner den). En Sandman-film är dock högst troligen på kommande i något skede, men utan Gaiman alltså. Och ännu en filmnyhet: jo, Terry Gilliam kommer faktiskt att regissera filmen som görs på Gaimans och Terry Pratchetts bok Good Omens. Till sist en god nyhet till alla som gillar Sandman: det kommer mer, säkert inte på ett antal år, men Neil Gaiman tyckte nog kunna se sig fortsätta beräta historier om Morfeus i något skede i sitt liv.
   Efter talet var det dags för en autografsession. Tydligen hade arrangörerna inte räknat med hur pop Gaiman egentligen skulle vara. Autografkön bara växte och växte. Själv fick jag köa i över 45 minuter och då kom jag med i kön då den endast var hälften så lång som den slutligen blev. Stackars Gaiman.

[Stephen Baxter]
Stephen Baxter håller sitt hedersgäststal. Alla program projicerades även på en stor duk i salen. Perfekt för dem som inte råkade sitta i första raden.
Efter att ha klarat av Gaiman-kön rusade jag tillbaka till huvudsalen för att höra den andra hedersgästens, Stephen Baxters, tal. Baxter tillhör den sällsynta kategorin sf-författare som klarar av att skriva hard-core-sf med trovärda personer. (Hard-core är sf som grundar sig för det mesta i naturvetenskaperna och som strävar till att ha de vetenskapliga aspekterna så rätta som möjligt.) Baxters nyaste verk är dessutom något helt annat: en slags Watership Down med mammutar!
   Baxters tal var dock hårt förankrad i science fiction. Det var väldigt intressant att höra honom spekulera om hur mänskligheten eller någon annan intelligen ras verkligen kunde sprida sig över hela galaxen om de så ville. Det behövs inga översljusmotorer eller maskhål i rymden, det enda som behövs är tid.
   Av lördagens huvudprogrampunkter måste ännu nämnas Ken MacLeods tal. MacLeod var den tredje hedersgästen på Finncon och även om han blev litet i skymundan bland de större stjärnorna var han ett bra val till huvudgäst. Då Baxters sf- är av den mer naturvetenskapligt orienterade typen är MacLeods sf då mer socialt inriktat. MacLeod var en trevlig typ som, även om han verkade aningen blyg vid sitt tal, såg ut att trivas utmärkt på conen.

Conens huvudfest på lördag-kväll var OK. Inget att hänga i julgranen, men sämre fester har man väl varit på. Festen hölls på de gamla magasinen i närheten av de utrymmen där seriemässan höll till. Själva utrymmena var litet väl trånga, men som tur var vädret fint så det gick utmärkt att hålla till på verandan utanför själva festrummet. Utanför hade man dessutom de fördelarna att tobaksröken inte blev så ömöjlig och att man kunde diskutera utan att bli överröstad av musiken.

Söndagen såg ut att bli Finncons huvuddag. Redan på den andra programpunkten, en paneldebatt om mytologi med bl.a. Neil Gaiman, var salen närmast fullproppad med omkring 400-500 personer. Till och med under dagens sista programpunkt klockan 16 uppskattade jag deltagarnatalet till omkring 150.
[Fandombordet]
Fandombordet hade närmast alla Finländska sf-föreningars tidningar etc. alster till salu (även Enhörningar naturligtvis).
   Conarrangörerna räknade med omkring 5000-6000 besök under de tre dagarna som Finncon höll på. Som bäst lär man ha haft ca 1000 personer på plats samtidigt. För den som tycker att siffrorna låter utopistiskt stora kan nämnas att sf-föreningarnas gemensamma stånd sålde för närä 12000 mark under de två dagar (lö. och sö.) som ståndet var uppställt.
   Conens utrymmen var fina, speciellt huvudsalen med programmet projicerat på den enorma bioduken fungerade perfekt. Mer skyltning skulle nog ha behövts för de mindre programsalarna (fanns det fler än en?); för mig själv gick det länge innan jag förstod att det verkligen fanns conprogram även annenstans än i huvudsalen.
   Men i stort en lyckad Finncon (det finns ju inte någon annanslags Finncons). Den här rapporten avslutas med en bild från den verkligen trevliga efterfesten på söndag-kväll. På bilden ses största delen av concomittén med två av hedersgästerna (Baxter hade vid detta skede tyvärr redan rest). I sin helhet bestod concommitén av: Toni Jerrman, Kari Kanto, Markku Lappalainen, Kimmo Lehtonen, Otto Mäkelä, Tarja Rainio, Vesa Sisättö, Ari Veintie och Maaret Witikainen. Tack till dem för en fin con!
[Fandombordet]
Sex niondelar av concomittén (f.v.): Tarja Rainio, Vesa Sisättö, Toni Jerrman, Hannu Blommila (ej i concomittén, nog på bilden), Kimmo Lehtonen, Kari Kanto, Otto Mäkelä (i röd skjorta) samt hedersgästerna Neil Gaiman och Ian MacLeod.


Reviderad 23.10.2000. Tackar Jukka Halme som kände igen de "okända" på det sista fotografiet samt påpekade om Finnconkampens officiella webbsida.
7.11.2000: Toni Jerrman informerade att huvudsalen har ca 700 sittplatser. Som bäst (t.ex. under Gaimans söndagssession) fanns det folk som stod längs väggarna i salen eftersom de inte fick sittplats. Närmare 1000 pers på Finncon på en gång låter alltså inte så omöjligt. Enhörningen tackar för tilläggsinformationen.


[Tillbaka till Näthörningen]