|
[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]
The Art of Star Wars-utställningen öppnas i dag (15.8) i Tennispalatsets konstmuseum i Helsingfors. Jag hade dock möjligheten att bekanta mig med utställningen redan på måndagen 13.8 då TV-Nytt gjorde ett kort nyhetsinlägg från utställningen. Nyhetsredaktören ville ha en Star Wars-fans reaktioner på utställningen och den fanen blev sedan undertecknad. På måndagen höll man ännu på med inredningen i ett av utställningsrummen och eftersom platsen var full med tv-team och pressmänniskor kunde man ju inte fördjupa sig alldeles totalt i utställningens värld. Den här rapporten utgår alltså från de känslor som en relativt snabb genomgång av The Art of Star Wars-utställningen gav. Rapporten utvidgas möjligen efter att jag gått och sett utställningen i lugn och ro. Några bilder från utställningen kommer även senare.
The Art of Star Wars i Helsingfors 15.8.2001-13.1.2002
Ben Roimola
(Ben.Roimola@enhorningen.net)
Det viktigaste först: det går alldeles perfekt att avnjuta The Art of Star Wars på svenska. Alla texter på utställningen finns såväl på finska, svenska som på engelska. Utställningstidningen har alla artiklar på finska och på svenska förutom Star Wars-ABC:n och intervjuerna med en del finska konstnärer. Ja, och tidningens pärm har naturligtvis inte ett enda ord svenska på sig heller, men ser du en tidning i tabloidformat med bl.a. en stor bild av C-3PO:s huvud på pärmen så är det bara att öppna tidningen och bläddra litet så hittar du nog text på svenska.
Utställningen har ju även guidade turer på svenska första och 3 söndagen i månaden klockan 13.
En annan viktig sak att veta redan innan man traskar in på museet är att man får fotografera på utställningen. Kom alltså ihåg att ta med kameran och en massa film, det kommer att behövas.
The Art of Star Wars är en utställning där besökaren får bekanta sig med de delar av filmskapandet som man mer sällan kommer att tänka på, men som är absoluta hörnstenar vid uppbyggandet av den färdiga filmen. Om inte förr så efter att ha studerat utställningsobjekten är det solklart att en film, speciellt en film i Star Wars' storleksklass, inte är ett enmansprojekt. Skapandet av varelser, dräkter, karaktärer, rymdskepp, specialeffekter, ljud mm. kräver en enorm arbetsinsats av en veritabel armé av kreativa människor. George Lucas är naturligtvis den ultimata auktoriteten då det gäller Star Wars, men utan bl.a. Ralph McQuarries eller Doug Chiangs produktionsskisser och -målningar, Ben Burtts ljudeffekter, Iain McCaigs och Trisha Biggars dräkter eller Lorne Petersons miniatyrmodeller skulle Star Wars inte vara den filmen vi alla känner.
Utställningsområdet är indelat i två våningar. På ingågsplanet har vi främst målningar, ljudeffekter och varelser, medan andra våningen fylls av dräkter, dräktskisser, miniatyrer och rekvisita. På första våningen finns även ett rum där man kan bekanta sig med Star Wars-datorspel och multimedia om filmerna. Personligen tyckte jag att det "interaktiva rummet" var det minst intressanta, men det måste nog medges att spelkänslan då du ligger i en "multimediastol" framför en skärm på omkring 2x3 meter är något helt annat än hemma framför datormonitorn eller tv:n. Rummets absolut största blickfångare är faktiskt ett datorspel där bilden projiceras via videokannon på väggen i en bredd på två eller tre meter.
Själva utställningens höjdpunkter på första våningen är de otroligt vackra produktionsmålningarna och mattemålningarna, ljudeffekterna samt skisserna och modellerna som visar utvecklingen av vissa varelser från idé till färdig "filmhjälte".
Produktionsmålningarna och skisserna är bilder som filmmakarna använder för att visualisera filmen innan ens första rutan av film är exponerad. Då George Lucas i tiderna presenterade sin filmidé för producenterna var de inte värst intresserade. För att konkretisera sina planer skickade Lucas sitt manus till illustratören Ralph McQuarrie och beställde fem målningar som baserade sig på manuset. McQuarrie hade tidigare arbetat bl.a. för Boeing och NASA och ritat flygplan och rymdskepp. De fem målningar Lucas fick gjorde ett så stort intryck på producenterna att han fick grönt ljus för projektet. McQuarrie arbetade därefter på de tre första Star Wars-filmerna i nära samarbete med Lucas. I den senaste filmen övertog Doug Chiang posten som huvudidéplanerare.
Förutom produktionsmålningar visas även mattemålningar. Det här är alltså målningar som använts som kulisser i själva filmen. Några enorma meterstora målningar är det inte frågan om utan relativt små verk som sedan genom optiska tricker och effekter kombineras med färdigt filmade sekvenser. Utställda mattemålningar är bl.a. en vy från isplaneten i The Empire Strikes Back.
Skapandet av ljudeffekter presenteras genom ljudprov som man kan lyssna på genom hörlurar. Skapandet av effekter förklaras samtidigt av ljudplaneraren Ben Burtt. Förklaringarna finns även som text (både på finska och svenska) för dem som har svårigheter att följa med den engelska dialogen.
Ljudvärlden är minst lika fascinerande som den visuella. Bakom de nu så välkända ljuden som ljussablarna, Jabba the Hutts prat eller TIE-skeppens vrål ligger de mest ortoliga kombinationer av mer eller mindre vanliga ljud som manipulerats på olika sätt. Till exempel består ljudet av TIE-jagarna av en elefants trumpetande kombinerat med ljudet av bildäck på en regning väg.
I avdelningen med varelseskisser och -modeller finns även några tv-monitorer som spelar upp videosnuttar där de som jobbat med skapandet av bl.a. Jar Jar Binks berättar om sitt arbete. Här finns också masker som använts i filmerna.
På första våningen kan man även få ett smakprov över hur det känns att vara marionettkonstnär i en modern film. I en monter finns huvudet på en treögd rymdvarelse; framför montern finns två spakar med vilka man kan styra varelsens ögon och mun. Det är otroligt hur levande en docka kan se ut då den rör på sig "av sig själv".
I museets andra våning finns dräkter, miniatyrer och rekvisita från seriens alla filmer. Här kan man studera bl.a. Han Solos utstyrsel och Chewbakka-dräkten från första filmen, Leias uniform från Hoth-scenen i andra filmen och det kejserliga gardets dräkt från tredje filmen. Från den senaste filmen finns både en av drottning Amidalas präktiga kostymer som några av hennes hovfröknars dräkter. Även Darth Mauls och Obi-Wan Kenobis dräkter med ljussablar är utställda. På plats finns också bl.a. R2-D2 och C-3PO i naturlig storlek.
Det är verkligen intressant att kunna studera dräkterna nära intill och se hur de är gjorda och vad alla olika attiraljer egentligen består av. Å andra sidan såg t.ex. stormtrooper-harnesket inte så imponerande ut på nära håll. Troligen var det här en version som inte var menad för närbilder. Alla dräkter och miniatyrer har ju faktiskt använts i filmerna, så hur än det må se ut är det verkligen frågan om äkta vara.
Miniatyrerna ja, en del av dem är ju inte så små. Darth Vaders flaggskepp Executor är över tre meter långt. Även bland miniatyrerna finns alla Star Wars filmer representerade. Här har vi naturligtvis klassikerna som Millenium Falcon, X-wing och Stardestroyer, men med finns även skepp från den nyaste filmen. Digitaleffekterna tycks alltså inte ännu helt ha ersatt miniatyrerna.
Under min snabbvisit på utställningen med TV-Nytts team hade jag nöjet att kort intervjua Lorne Peterson. Peterson har jobbat som modellbyggare på Idustrial Light and Magic ända sedan företaget grundades för den första Star Wars-filmen.
Peterson berättade bl.a. hur en del av publiken i podrace-scenen i den senaste filmen helt enkelt består av målade bommullspinnar. Det här kan man bekräfta själv genom att ta en närmare titt på miniatyrläktaren som finns i en av montrarna.
Vidare berättade Peterson om sambandet mellan den utställda stjärnkryssarmodellen, Jawornas enorma sandfarkost och Finland. Stommen i de båda nämnda miniatyrerna är nämligen gjord av finländsk björk.
Förutom miniatyrer finns även en hel del rekvisita från filmerna. Det största objektet är Anakins podracer i naturlig storlek, men en hel del minst lika intressanta mindre objekt finns även utställda.
The Art of Star Wars-utställningen är naturligtvis ett måste för varje Star Wars-fan. Men fastän man inte skulle vara rabid över filmerna ger utställningen ändå en mycket intressant inblick i det moderna filmskapandet, då naturligtvis speciellt då det gäller specialeffektsdryga filmer. Är du alltså ett dugg intresserad av Star Wars, science fiction i allmännhet eller film rekommenderas utställningen varmt! Ett varningens ord: reservera ordentligt med tid. En sådan här utställning kan man inte bara springa igenom, här finns en massa små och stora detaljer att forska. Timmarna bara flyger iväg då man förjupar sig i filmmagins och Star Wars' värld.
PS: Utställningen lär inte ställas ut annanstans i Norden, så ta färjan till Helsingfors nu!
Utställningen The Art of Star Wars pågår 15.8.2001-13.1.2002.
Tennispalatsets konstmuseum finns på Tennispalatsets andra våning på adressen Salomonsgatan 15 / Södra järnvägsgatan 8 i Helsingfors (alldeles invid busstationen i centrala Helsingfors).
Museet är öppet ti-sö 11-20.30 (stängt på måndagar, självständighetsdagen, julafton juldagen och nyårsdagen).
Biljetterna kostar 50,- (vuxen), 40,- (rabattbiljett), 120,- (sambiljett; 2 vuxna + 2 barn), 25,- (barn 7-18). Barn under 7 år har fritt inträde.
Guidning på svenska 1 och 3 söndagen i månaden klockan 13. I övrigt kan guidning bokas på förhand, tfn (09) 3108 7003.
Museets hemsida finns på adressen http://www.taidemuseo.hel.fi.
Läs mer om utställningens kringprogram i en äldre notis här på Enhörningens webb.
[Tillbaka till Näthörningen]
|