[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre

[Pärmen på Asterix & Obelix 2.]
Regi: Alain Chabat
Manus: Alain Chabat;
baserar sig på Goscinnys och Uderzos seriealbum Astérix et Cléopâtre.
Musik:
I huvudrollerna:
Längd: ca 104 min
Ursprungsland och -år:F, D, 2002
Åldersgräns: 7
Bildformat:vidbild / anamorfisk vidbild
Finsk titel:
Distributör: Sandrew Metronome Distribution Finland Ab (http://www.sandrewmetronome.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: video/DVD
Filmens webbsida finns på http://www.missioncleopatre.com/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0250223
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Skivan innehåller förutom originalljudspåret på franska även dubbningar på svenska, norska och danska. Alla ljudspår är Dolby Digital 5.1.
  • Textning på svenska, finska, norska och danska. Väljer man originalljudspåret kan filmen inte ses utan textning.
    Bonus:
  • Första Aterix-filmens trailer (1,43 min, vidbild, ej text)
  • Filmens trailer (1,50 min, anamorfisk vidbild, ej text)
  • Webblänkar och den danska webbsidan som DVD-ROM (lär fungera även i Macintosh-datorer).

Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Vid Teutates: en ny Asterix & Obelix film!

Lite längre:
Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre baseras på och följer noggrant Rene Goscinny och Albert Uderzos seriealbumsäventyr med samma namn. Goscinny och Uderzo är kända för sina realistiska och verklighetstrogna historiska miljöer: häll trolldryck i Mika Waltaris Sinuhe egyptiern och vi kommer ganska nära Kleopatraäventyret. Naturligtvis har de tagit fasta på de mera humoristiska inslaget i det forna romarriket och Egypten, men när man betänker att egyptiska arbetare år 1170 f.Kr. faktiskt gick i sittstrejk p.g.a. att sminket tagit slut så kommer de väl ändå inte alltför långt från sanningen. Satsningen på övertygande rekvisita och ett minimum av digitala inslag gör även filmen trovärdig. I övrigt vill jag påpeka att humorn är bättre än normal hollywoodstandard där humorn ofta är så övertydlig och förutsebar att man knappt gitter dra på munnen när poängen äntligen levereras.
   Gerard Depardieu, känd från flera filmer som t.ex. Les Misérables och Greven av Monte Christo fyller inte riktigt ut Obelix' byxor, och Christian Clavier spräcker Asterix dito. Annars godtar man lätt deras tolkningar av karaktärerna. Monica Belucci står för rollen som den alltid så omtalade Kleopatra.
   Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre är precis lika rolig att se som den första Asterixfilmen, både för sina storslagna och vackra scener och ett bra tempo. Dessutom känner man igen sig från seriealbumet, men får även ett flertal nya skämt sig till livs. Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre är en film för hela familjen, men svenskspråkiga kan ha större glädje av en film med svensk text eftersom talet som sig bör är på franska. [Peter recenserade VHS-versionen av filmen. Har man möjlighet att se filmen på DVD kan man välja svensk textning, eller t.o.m. svensk dubbning. -Chefreds komm.]
   Det skulle inte förvåna mig om vi får ännu en uppföljare, vilket den franska Asterixfilmen förtjänar mer än många andra så kallade kassasuccéer.

-Peter Damlin- 17.10.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]