[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Nebulavinnare 2003 i kategorin bästa novell

Carol Emshwiller: Creature

Creature
Författare: Carol Emshwiller
Publicerad i tidskriften Fantasy & Science Fiction i oktober-novembernumret 2001 samt i novellsamlingen Report to the Men's Club and Other Stories.
Utgivningsår: 2001
Novellen kan läsas på webben på adressen http://www.sfsite.com/fsf/fiction/ce01.htm.
Författarens hemsida finns på http://www.sfwa.org/members/emshwiller/.

Intressant nog finns det vissa likheter mellan denna novell och Bronte's Egg - båda handlar de om genmanipulerade och intelligenta djur (även här en reptil!), och naturligtvis om förhållandet mellan djuret och människan.
   Som novell är Creature inte mycket att hänga i julgranen (men jag måste i alla fall poängtera att det fanns två betydligt värre kandidater så att man får väl vara jämförelsevis tillfreds med valet).
   Vi har huvudpersonen, en man som bor i sin enkla stuga någonstans långt borta i ödemarkerna. Vi har en underlig varelse som mannen stöter på. Creature är berättelsen om deras vänskap - kanske man nästan kunde tala om en bisarr romans?
   Vad är varelsen för något? Till vad har den konstruerats? Av vem? Vad är det som har hänt i världen? Författaren ger inga direkta svar utan låter miljön förbli vag och diffus. Jag är inte fullt säker på om detta gör berättelsen starkare eller svagare. Det är alltid, i och för sig, bra med ambivalens och mångtydighet, men något att bita sig fast i borde man ändå ha. Det räcker inte att man bara öser på med känslor och minnen och mera känslor.
   Intrigen är - artigt sagt - svag (mannen möter en varelse och räddar ifrågavarande varelse - ja när man formulerar det så här så låter det ju som en riktig intrig, men i detta fall är det tyvärr inte så), men berättelsen är riktigt välskriven, prosan är mjuk och smidigt smekande och stimmungsfull, men en dramaturgisk ryggrad skulle inte alls ha skadat novellen (men, å andra sidan, jämfört med novellen Nothing Ever Happens at Red Rock är Creature William Shakespeares samlade verk). Det värsta är när det hela så ofta blir alltför sentimentalt (något som Chwedyk skickligt undviker). Och vem, sjutton också, kan någonsin tro på författarens vilda påstående att huvudpersonen de facto är en karl?

-Petri Salin- 26.4.2003

Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.

Recensioner på de övriga skönlitterära Nebula-vinnarna 2003 hittar du genom dessa länkar:


[Tillbaka till Näthörningen]