[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Hellboy - director's cut

[Pärmen på Hellboy]
Regi: Guillermo del Toro
Manus: Guillermo del Toro och Peter Briggs, samt Mike Mignola (serien).
Musik: Marco Beltrami
I huvudrollerna: Selma Blair, John Hurt, Doug Jones, Ron Perlman
och Karel Roden.
Längd: ca 127 min.
Ursprungsland och -år: USA, 2004.
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: Hellboy
Distributör: FS Film Oy (http://www.fs-film.fi)
hyr- och köpDVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.sonypictures.com/movies/hellboy/hellsite/.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0167190/combined
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Ljudspåret finns som Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1.
 • Textning på svenska, finska, norska och danska. OBS: Textning för allt bonusmaterial på DVD 2 på finska och danska och på DVD 3 endast på finska. Tyvärr alltså inte alls på svenska.

Bonus:
Filmskivan:

 • Regissören Guillermo del Toro presenterar dvd:n. (0.24 min, bildformat 16:9, otextat)
 • Kommentarspår med Guillermo del Toro. Otextat. OBS: Kommentarspår med mannen bakom musiken, Marco Beltrami, finns inte med, trots att så påstås på omslaget.
 • The Right Hand of Doom - Set Visits (bildformat 16:9, textning på svenska, finska, norska och danska): Besök bakom kulisserna på åtta av inspelningsplatserna. Abbey Ruins (2.54 min), Broom's Office (2.06 min), Machen Library Alley (2.15 min), Subway Station (1.57 min), Subway Tunnels (2.23 min), Kroenen's Lair (3.10 min), Egg Chamber (2.10 min) och Catacombs (1.34 min).

Första bonusskivan:
 • Skådespelarskan Selma Blair presenterar dvd:n, men det hon säger att skall finnas på den stämmer inte helt. (0.35 min, bildformat 16:9)
 • Den långa dokumentären The Seeds of Creation om hur filmen gjordes (bildformat 16:9): Pre-production, tre delar (sammanlagt 22.09 min), Principal photography, 21 delar (sammanlagt 101.39 min), Second Unit, en del (5.56 min), och Post-production, en del (13.16 min). Hela dokumentären är 143 minuter lång, alltså betydligt längre än själva filmen.
 • Tre oanvända tagningar, delvis med i den längre director's cut-versionen (vidbild): Breaking the Ice Wall (0.29 min), Cab Ride (1.23 min), Russian Warehouse (2.33 min). Går också att se med kommentarspår med Guillermo del Toro.
 • Kroenen's Lair (bildformat 16:9): Den färdiga filmen jämförs med storyboards och animationer som gjordes under planeringen. Scene Progression: Ogdru Jahad (1.23 min, inklusive presentation av Guillermo del Toro), Animatics (fyra delar, 6.24 min, plus presentation av del Toro, 0.33), Board-a-Matics (fem delar, 8.00 min, plus presentation av del Toro, 0.44 min), samt Storyboard comparisons (fyra delar, 9.51 min, två alternativa vinklar).
 • Två biotrailers (2.25 min och 1.22 min, vidbild), samt åtta TV spots (sammanlagt 4.47 min, vidbild).

Andra bonusskivan:
 • Skådespelaren Ron Perlman presenterar dvd:n, men det han säger att skall finnas på den stämmer tyvärr inte helt. (0.26 min, bildformat 16:9)
 • Production workshops (bildformat 16:9): En del i vilken del Toro kommenterar hur man sköter make-up och ljussättning (7.22 min), samt tre delar om hur man gör visuella effekter (sammanlagt 13.43 min).
 • Q & A Archive (23.16 min, bildformat 4:3): På Comic Con International i juli 2002 berättade Guillermo del Toro, Ron Perlman och Mike Mignola om den kommande filmen.
 • A (Quick) Guide to Understanding Comics (12.18 min, 16:9): Experten Scott McCloud berättar om serier och hur Mignolas Hellboy är jämfört med andra.
 • Pre-production Art and Commentary by Mike Mignola (40.10 min, 16:9): Hellboys skapare Mike Mignola kommenterar teckningar som han gjorde på begäran av Guillermo del Toro då filmen planerades.
 • From the Den - Hellboy recommends: Tre animerade kortfilmer, som inte har någonting med Hellboy att göra men som är bra. Gerald McBoing! Boing! On Planet Moo (7.08 min, vidbild), How Now Boing Boin (7.22 min, 4:3), The Tell-Tale Heart (7.48 min, 4:3).

Hellboy är ännu en påkostad amerikansk superhjältefilm, som är baserad på en serie. Den handlar dock inte om någon gammal Marvel-klassiker. Mannen bakom Hellboy heter Mike Mignola, och serie lanserades av Dark Horse på 1990-talet. Det är en kultserie och åtminstone före filmen kom var den ganska okänd. Själv visste jag ingenting om Hellboy innan jag såg Guillermo del Toros (känd för bl.a. El Espinazo del Diablo & Blade II) film på bio sommaren 2004.
   Storyn i filmen bygger på att nazister under andra världskriget kallade på den onde ryssen Grigorij Jefimovitj Rasputin - ja, just den Rasputin - för att få förstärkning. Rasputin (spelad av Karel Roden) försöker kalla på en demon från helvetet, eftersom en sådan minsann skulle kunna ställa till det för de allierade motståndarna. Men det går lite fel, vilket leder till att det bara kommer en liten demonbaby från helvetet, och den tar de allierades rådgivare Trevor "Broom" Bruttenholm (John Hurt) med sig till USA.
   Här hoppas det till nutiden. Demonbabyn Hellboy (spelad av Ron Perlman) har vuxit upp och beter sig som han skulle vara knappa 30 år gammal, trots att han är 60. Han har lärt sig att jobba tillsammans med sin gamla "pappa" Broom på Bureau for Paranormal Research & Defence, som är en hemlig instans som ser till att diverse övernaturliga monster och annat liknande inte besvärar folk alltför mycket. Hellboy har ibland setts av allmänheten, men myndigheterna påstår att han är en legend som inte existerar i verkligheten.
   Hellboy ser ut som en djävul, men försöker bli mera mänsklig bl.a. genom att fila ner sina horn varje morgon. Han gillar att röka cigarrer och dricka öl, och har torr one liner-humor. Han brusar upp då och då, men är en snäll typ innerst inne. Han är också mycket stryktålig, och tar helt coolt itu med hur onda monster som helst. Helst gör han det ensam, men kollegerna på paranormala byrån hjälper till ibland, bl.a. den mycket intelligenta fiskmannen Abraham "Abe" Sapien (Doug Jones) och firestarter-kvinnan Liz Sherman (Selma Blair), som Hellboy är förälskad i.
   Det är inte lätt att vara en demon på jorden, och värre blir det då de värsta nazisterna visar sig vara vid liv ännu och kallar tillbaka Rasputin från de dödaŠ
   För dem som inte har läst så mycket Marvelserier är Hellboy antagligen en helt vanlig superhjältefilm. Storyn i sig påminner nog en hel del om filmer som har gjorts baserade på Marvels hjältar, men som figur är Hellboy cool på ett betydligt modernare sätt. Ibland blir storyn därför ett slags parodi på de gamla hjältarna, det visas liksom hurdan attityd en superhjälte skulle ha i verkligheten nuförtiden. Och det är humoristiskt, inte dystert som t.ex. Alan Moores Watchmen. Även det att Hellboy inte har något civilt alter ego är en betydande skillnad.
   Hellboy är ingen speciellt djup berättelse och inte så överraskande heller. Men filmen är trots sina brister absolut rolig och underhållande, och den är också mycket stilig visuellt - det är ju ändå Guillermo del Toro som har gjort den. Hellboy, som spelas bra av Perlman, är en hjälte som man sympatiserar med. Man vill att det skall gå bra för honom i kampen mot så sällsynt kusliga typer som nazisten Karl Ruprect Kroenen (Ladislav Beran).

Versionen som har getts ut på DVD är en director's cut som är lite längre än bioversionen. Då jag såg filmen på bio tappade jag bort mig lite i storyn ett par gånger, men det problemet hade jag inte med DVD:n. Det var förstås lättare att hänga med eftersom jag hade sett filmen en gång förr, men i DVD-versionen finns det också med mera förklaringar till vad som händer.
   Trippel-DVD:n innehåller otroligt mycket bonusmaterial. För den som har behov av att lära sig alla detaljer om hur man gör film är det säkert riktigt intressant. Men det är rent helvetiskt mycket - vilket ju i och för sig passar bra i det här falletŠ Haha haha.

-Michael Karlsson- 20.3.2005
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]