[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Lord of the Rings: The Return of the King

[Pärmen på Return of the King.]
Regi: Peter Jackson.
Manus: Peter Jackson, Fran Walsh & Philippa Boyens;
baserar sig på J.R.R. Tolkiens Return of the King.
Musik: Howard Shore.
I huvudrollerna: Sean Astin, Orlando Bloom, Billy Boyd, Bernard Hill, Ian McKellen, Dominic Monaghan, Viggo Mortensen, John Noble, Miranda Otto, John Rhys-Davies, Andy Serkis, Liv Tyler
och Elijah Wood.
Längd: ca 193 min.
Ursprungsland och -år: USA / Nya Zeeland, 2003.
Åldersgräns: 11.
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: Taru surmusten herrasta: Kuninkaan paluu.
Distributör: FS Film Oy (http://www.fs-film.fi).
hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: DVD.
Filmens webbsida finns på http://www.lordoftherings.net.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0167260/combined
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Skivan innehåller förutom originalljudspåret som Dolby Digital 5.1 EX även ett nedmixat stereo surround-ljudspår.
 • Textning på svenska, finska, norska, danska, isländska och engelska. Väljer man att se på filmen utan textning visas avsnitten med alviska med engelsk textning.

Bonus: (allt bonusmaterial är textat på svenska, finska, norska, danska och isländska)

 • The Quest Fulfilled: A Director's Vision (23,00 min, vidbild): Peter Jackson & co berättar om filmtrilogin i allmänhet och The Return of the King i synnerhet. De flesta av huvudrollsinnehavarna säger även sitt, men varken Christopher Lee eller John Rhys-Davies synns till. Programmet är tydligen gjort inför premiären för RotK och känns ganska långtråkigt och reklamaktigt då den behandlar trilogins sista del. Det hela blir klart mer intressant då Jackson, Boyens och andra i filmteamet berättar hur det egentligen gick till då själva idén för filmtrilogin föddes.
 • A Filmmaker's Journey: Making the Return of the King (27,20 min, vidbild): Mycket långt en repris av "The Quest Fulfilled". Samma intervjusnuttar och filmsnuttar kryddade med enstaka "egna" inslag. Nu finns både Lee och Rhys-Davies med i svängarna.
 • National Geographic Special - The Lord of the Rings: The Return of the King (51,44 min, bildformat 4:3 samt vidbild för filmsekvenserna): Dokumentäraktigt program som förtvivlat söker paralleller mellan verkliga historiska personer och personerna i Sagan om ringen. Otroligt långsökt och förskräckligt långtråkigt.
 • Featurettes: Kortdokumentärer som ursprungligen gjorts för lordoftherings.net-webbsidan. Sist och slutligen minst lika innehållsrika som de längre dokumentärerna. Titlarna berättar det mest relevanta om innehållet: Aragorn's Destiny (3,25 min, anamorfisk vidbild), Minas Tirith: Capital of Gondor (3,12 min, anamorfisk vidbild), The Battle of Pelennor Fields (2,15 min, anamorfisk vidbild), Samwise the Brave (4,32 min, anamorfisk vidbild), Éowyn: White Lady of Rohan (3,44 min, anamorfisk vidbild) och Digital Horse Doubles (4,36 min, anamorfisk vidbild).
 • Trailers: Filmens två trailers (2,44 min och 0,52 min, anamorfisk vidbild, 5.1EX-ljud)
 • TV Spots (13* ca 0,30 min, vidbild): Tretton tv-reklam. Dessa kan ses var för sig eller alla i ett kör (längden blir då 6,34 min).
 • The Lord of the Rings Trilogy Supertrailer (6,22 min, anamorfisk vidbild, 5.1-ljud): Gemensam trailer för hela trilogin.
 • The Battle for Middle-earth Continues - Video Games from EA (3,03 min, vidbild, 5.1-ljud): Oinspirerande reklam för diverse LotR-videospel.

Enhörningens poäng: samma som för bioversionen, men minuspoäng för det dåliga bonusmaterialet.

Kortkort:
Har Jackson & co. tappat greppet på slutrakan, eller har de pustat ut inför den kommande långa versionen av The Return of the King? Hur som helst är den korta DVD-versionen av filmen en smärre besvikelse. Själva filmen är det inget fel på, men bonusmaterialet är klart sämre än tidigare.

Lite längre:
Nu finns då den kortare versionen av Peter Jackson & co:s tolkning av J.R.R. Tolkiens klassiker att införskaffas och avnjutas i hemmets lugn. I och med utgivningen av bioversionen av The Return of the King på DVD och video är den nästsista deletappen avklarad och nu återstår endast att vänta på den förlängda versionen av filmen. Denna torde utkomma i november i år.
   Den här recensionen (precis som de tidigare "bio-DVD"-recensionerna i serien) kommer inte att behandla själva filmen. Vill du veta mer om den kan du läsa Enhörningens recension av biofilmen, eller vänta på den kommande recensionen av filmtrilogins korta version i sin helhet. I stället kommer följande text att reflektera över bonusmaterialet av denna utgåva.
   Bioversionen av The Return of the King släpptes på DVD omkring tre månader snabbare än trilogins två tidigare delar. Hittills har utgivningstakten följt schemat: filmen på biograferna i december, DVD-versionen av biofilmen ut i augusti och den längre versionen av filmen ut på DVD i november. Vem vi har att tacka för att den korta DVD:n ser dagens ljus redan 26.5 vet jag inte och sist och slutligen vet jag inte ifall det ens är något att tacka för.
   Själva filmen är ju lika bra som den var på biografen och ljudet och bilden följer samma höga nivå som hemmatittaren blivit van med från de tidigare delarna, men bonusmaterialet är en stor besvikelse.
   Jämför man bonusmaterialet i The Return of the King med materialet i de korta versionerna av The Fellowship of the Ring och The Two Towers förlorar trilogins sista del ohjälpligt loppet. Bonusmaterialet för film tre känns för det mesta bara som något man slängt ihop bara för att man måste ha en tvåskivors utgåva.
   Det intressantaste bland bonusmaterialet blir den här gången de korta dokumentärsnuttar som ursprungligen är gjorda och har visats på den officiella Lord of the Rings-webbsidan. Speciellt intressant, åtminstone om man är intresserad av specialeffekter och vad allt man nuförtiden kan skapa för silverduken, är dokumentären om de digitala hästarna.
   Ganska intressanta var även The Quest Fulfilled: A Director's Vision och A Filmmaker's Journey: Making the Return of the King. Skulle man ha lämnat bort det reklamaktiga lovordandet av själva filmen och verkligen koncentrerat sig på hur filmen och hela filmtrilogin kom till skulle det här ha kunnat vara hur bra som helst. Ett annat stort problem med just dessa två inslag är att de har olovligt mycket samma material.
   Bonusmaterialets totala bottennapp är nog National Geographic Special - The Lord of the Rings: The Return of the King. Denna "dokumentär" har även utgivits som en egen DVD till exempel i Storbritannien och jag kan inte annat än beklaga de stackars människor som betalat pengar för denna dynga. Jag har svårt att förstå hur och varför National Geographic vill förstöra sin image med något sådant här, men kanske företaget vill sadla om från "de där med fina bilder och trovärdiga dokumentärer" till "de där som gör vad som helst för att lura pengar av folk".
   National Geographics "dokumentär" är en otroligt långtråkig historia där man gör närmast allt för att hitta paralleller mellan verkligheten och Sagan om ringen. "Dokumentären" tar upp personer som William Wallace, drottning Elisabeth I, Theodore Roosevelt, Rasputin och Benjamin Franklin och binder ihop dessa med Aragorn, Gandalf och de övriga karaktärerna från berättelsen. Som någonslags dokumentärkalkon kanske det skulle fungera, men även i det fallet har jag svårt att förstå vad det här programmet har att göra bland bonusmaterialet för The Return of the King.
   Resten av bonusmaterialet utgörs av det sedvanliga: trailers och reklam.
   Förutom hyfsad kvalitet är det speciellt två saker man saknar bland bonusmaterialet: Annie Lenox' musikvideo och en presentation av den kommande förlängda versionen av filmen. Hittills har de kortare versionerna av LotR-DVD:na alltid innehållit dylika inslag, varför har de lämnats bort nu? Problem med rättigheter? Har försäljningssiffrorna visat att folk ändå köper den längre versionen så det är onödigt att slösa energi på att göra en reklamsnutt om den för denna DVD?
   Hur som helst är The Return of the King en besvikelse i fråga om DVD-bonusmaterial. Förhoppningsvis har Jackson & co. koncentrerat sig på den längre versionen av filmen och dess bonusmaterial och darför låtit denna version bli så dålig som den är. Gillar du filmen och vill ha samma version hemma som du såg på bio har du inget annat alternativ än att köpa den nu utgivna versionen och ta med på köpet extraskivan med mer eller mindre intetsägande bonusmaterial.

-Ben Roimola- 20.5.2004
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]