[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Hugovinnare 2002 i kategorin bästa novell

Michael Swanwick: The Dog Said Bow-Wow

The Dog Said Bow-Wow
Författare: Michael Swanwick (hedersgäst på Finncon X, 1-3.8.2003)
Publicerad i: tidskriften Asimov's dubbelnummer 10-11/2001.
Utgivningsår: 2001
Författarens hemsida: http://www.michaelswanwick.com.
Kan läsas på webben på adressen http://www.asimovs.com/_issue_0206/bowwow.shtml.

Det varierar säkert, naturligtvis gör det, men det verkar som om årets Hugo-vinnare är både skönlitterärt och intellektuellt starkare än fjolårets vinnare. Och både årets och fjolårets Nebula-vinnare. Den intressantaste vinnaren är denna lilla novell: The Dog Said Bow-Wow - en humoristisk vinjett som äger rum i en saftig postapokalyptisk värld.
   Premissen är att människan inte längre är planetens dominanta art. Världen styrs av människans oäktingar: robothybridvarelser och intellligenta och genmanipulerade djur. Människan finns ännu kvar i bilden, men i en mindre roll, en roll som inte särskilt behagar henne.
   Vår hjälte är en hund från det som en gång var USA. Han reser till det som en gång var Storbritanninen (och nu styrs av en insektoid jungfrudrottning vid namn Gloriana) och slår sig ihop med en människa av det mera lurifaxigare slaget. För att människan skall förbli hjälplös är alla it-grunkor förbjudna. Hunden Sir Plus och hans mänskliga kumpan Darger smider sin listiga plan runt en inoperativ modem (strikt förbjuden ifall operativ) som kanske inte är så inoperativ som den verkar vara. Och ifall så är fallet så kanske människorna är intresserade? Kanske modemen kan hjälpa människan att återfå sin engång så självklara position som naturens otvetydiga herre?
   Swanwick skriver en klar prosa som ändå innehåller vissa finesser på den språkliga nivån - hans engelska är närmast en semiarkaisk, neoelisabetansk kyberengelska. Tonen är humoristisk och intrigen passligt kryptisk, så att det är svårt att se vart det hela leder. Och slutpoängen fungerar utmärkt fint och kommer helt oväntat, vilket får den att fungera tillochmed ännu bättre.
   En okonstlat skriven, fräsch, proffsig, inspirerande humornovell. En rätt svår genre men när man kan det så fungerar det hela som en dröm.

-Petri Salin- 20.9.2002

Recensioner på de övriga skönlitterära Hugo-vinnarna hittar du genom dessa länkar:

Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]