[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Hugovinnare 2002 i kategorin bästa kortroman

Vernor Vinge: Fast Times at Fairmont High

Fast Times at Fairmont High
Författare: Vernor Vinge
Publicerad i novellsamlingen The Collected Stories of Vernor Vinge som är utgiven av förlaget Tor.
Utgivningsår: 2001
Kan köpas som pdf-fil från Fictionwise (http://www.fictionwise.com/ebooks/eBook4380.htm).

Vinge målar oss en häpnadsväckande bild - en värld med virtuella datanät överallt. Datorerna är små och de är överallt och de brukas inte fysiskst utan mentalt. Vinge använder skolbarn som reseledare i denna sin sköna nya kybervärld och detta fungerar magnifikt. Vi får följa två skolbarn som håller på med en skoluppgift, en uppgift som de inte får lösa med alla sina datanät utan fysiskt eller nästan fysiskt.
   Fast Times at Fairmont High är en vansinnigt lång novell - eller en kortroman - och det är kanske det som är det största felet med stycket. Fastän miljön är fascinerande så är intrigen det inte, den är inte ens värst intressant. När Vinge har lett oss in i miljön och visat oss hur datorena styr och ställer och kan användas till både det ena och det andra börjar berättelsen släpa. Och vart han styr sin berättelse - på något sätt verkar det lite egalt vart vi kommer, poängen är rätt så minimal eller rent av icke-existerande.
   Vinge visar oss en bild, ger oss en värld, en fascinerande värld, en värld som till en början får läsaren att tappa andan, men utvecklar den inte. Vi vänjer oss vid den, vi börjar ta den för givet och till slut tröttnar vi lite på den. Men så konkret gör han den att resan igenom Vinges värld definitivt är mödan värd.
   Bara man orkar göra den.

-Petri Salin- 20.9.2002

Recensioner på de övriga skönlitterära Hugo-vinnarna hittar du genom dessa länkar:

Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]