[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Finncon 2001: hedersgästerna fastslagna, webbsidan öppnad

Årets Finncon har nu öppnat sina webbsidor på adressen http://www.finncon.org. Förutom på finska finns all information även på engelska. På webbsidorna finns information om allt som man kan tänka sig behöva veta om Finncon. Förutom korta texter om hedersgästerna och Finncons historia finns även naturligtvis programmet som ännu lever, men huvudpunkterna är fastslagna. Själva Finncon kör på lördag och söndag (14-15.7), men redan på fredagen blir det t.ex. ett seminarium för och om sf-forskning.
   Finncon 2001 är ju även Baltcon. Programmet kommer således att kretsa en hel del runt Östersjön och kongresskommittén gör sitt bästa för att locka utländska sf-fans till Jyväskylä. Ett helt prågramspår på engelska har utlovats.
   Finncon har ju ingen inträdesavgift (nja, till lördagskvällens fest brukar biljetterna kosta några några tior) och förutom hotellövernattning kommer även billiga och t.o.m. gratis övernattningsmöjligheter att anordnas. Kolla Finncons webbsidor för mer info om detta.

Hedersgästerna för Finncon-Baltcon 2001 är följande:
Jonathan Carroll Amerikansk sf-författare som bor i Österrike. Hans texter, som för det mesta blandar fantasyelement i en modern värld, är mycket uppskattade. På svenska finns två av hans romaner: Skrattets rike (Land of Laughs, Wiken och Bra Böcker 1990 samt Wicken (pocket) 1992) och Månens alla ben (Bones of the moon, Wiken 1991). Tyvärr är han inte (ännu) översatt till finska. Hans nyaste roman är The Wooden Sea som nyligen utkommit i USA och under våren kommer ut även i Storbritannien. Carroll tycks vara en hundmänniska, vilket inte gör honom mindre intressant åtminstone för undertecknad.
Jonathan Carroll har en diger webbsida på adressen http://www.jonathancarroll.com där man bl.a. kan läsa ett antal av hans noveller samt bekanta sig med den nya romanen.
[Jonathan Carroll]
Jonathan Carroll
Johanna Sinisalo Finncons inhemska författarhedersgäst är ingen annan än Finlandiapristagaren Johanna Sinisalo. Hon är en av landets bästa sf-novellister, vilket bevisats med sex Atorox-pris för årets bästa inhemska sf-novell. Genom att vinna Finlandiapriset visade hon en gång för alla att sf kan vara högklassig litteratur och tävla på samma villkor som all annan högklassig litteratur.
[Johanna Sinisalo]
Johanna Sinisalo
Stelarc Australiensisk performance-konstnär som specialiserat sig på robotar. Kolla hans webbsida, om det här inte är science fiction så vet jag inte vad det är...
Stelarcs webbsida finns på http://www.stelarc.va.com.au.
[Stelarc]
Stelarc
(fotot är från Stelarcs webbsida och publiceras här med tillstånd av Stelarc)
Richard Stallman Amerikansk IT-guru som bl.a. är mannen bakom GNU-projektet som strävar till att göra och sprida fri programvara bland alla datoranvändare.
Stallmans webbsida finns på http://www.stallman.org/.
[Richard Stallman]
Richard Stallman
Guy Windsor Guy Windsor är en av grundarna av fäktningsklubben Dawn Duellists Society. Han är en fäktningslärare som strävar till att lära sig et möjligast effektivt och fungerande sätt att fäktas. Han har säkert ett och annat att lära de finländska live-rollspelarna.
[Guy Windsor]
Guy Windsor
Ahrvid Engholm Ahrvid Engholm var fanhedersgäst på Finncon 1999 i Åbo där bilden här invid togs. Ahrvid är den mest kända rikssvenska sf-fanen i Finland och primus motor bakom hela Baltcon-projektet, så det är inte så underligt att han bjudits in som fanhedersgäst även till Finncon 2001.
[Ahrvid Engholm]
Ahrvid Engholm

Även David Langford kommer att komma till Finncon. (Läs mer i en annan notis i Enhörningen.)

Finncons programtablå presenteras i en annan notis här på Enhörningens webb.

Finncon arrangerades i Jyväskylä senast år 1995. Detta var första gången som Finncon arrangerades utanför Helsingfors. Finncon 1995 var en succé med omkring 2000 besökare.
   Precis som 1995 arrangeras Finncon 2001 i samråd med Jyväskylän Kesä-kulturfestivalen, eller Jyväskylä Arts Festival som den kallas på engelska, vilket betyder att conarrangörerna har en stark partner. Kulturfestivalen väntas locka över 24000 besökare av vilka Finncons andel är tänkt att vara över 2500.
   Orförande för Finncon 2001:s arrangörsteam är Irma Hirsjärvi. Frågor om Finncon kan skickas till adressen info@finncon.org.

Finnconsidorna finns på adressen http://www.finncon.org.

-Ben Roimola- 16.2.2001
Reviderad 31.5.2001
Källa: Finncon-arrangörerna och Finncons webbsidor
 
 
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]