[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Third Miracle

[Pärmen på The Third Miracle]
Regi: Agnieszka Holland
Manus: John Romano;
baserar sig på en roman av Richard Vetere
Musik: Jan A.P. Kaczmarek
I huvudrollerna: Ed Harris, Anne Heche
och Armin Mueller-Stahl
Längd: ca 113 min
Åldersbegränsning: F-15
Videons bildformat: vidbild
Finsk titel: Verikyyneleet,
hyr- och köpvideo, även som DVD
Distibutör: Scanbox (http://www.scanbox.fi)
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.spe.sony.com/classics/thethirdmiracle
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0174268
Enhörningens poäng: 7

Kortkort:
Film om en katolsk präst som skickas för att undersöka ett påstått mirakel. Drama och debatering om tro, kryddat med fantasyelement eller ej, beroende på tittarens livsåskådning.

Lite längre
The Third Miracle visade sig vara ett smått problematiskt fall då det gäller kategorisering. Sf eller ej? En starkt troende kristen skulle säkert klassa filmen som en religiös drama. En sf-fan med aningen snävare gränser än undertecknad kunde lätt klassa filmen som mainstream. Själv har jag dock sist och slutligen inga problem att lägga The Third Miracle i lådan med fantasyfilmer som hämtat sin inspiration i kristendomen. Kan jag klassa The Exorcist eller The Omega Code som (kristen)skräckfantasy kan jag väl klassa The Third Miracle som fantasy också.
   The Third Miracle berättar om en katolsk präst i 1970-talets USA, som får i uppdrag att utreda ett påstått under. I en liten församling finns en staty som säges fälla tårar av blod.Församlingsmedlemmarna anser att detta under har att göra med en barmhärtig kvinna som levde och verkade vid församlingen. Nu skulle man vilja få kvinnan helgonförklarad.
   The Third Miracle är en film om vacklande tro, människorelationer och framförallt (katolsk) kyrkopolitik. Huvudpersonen Franck Moore, spelad av Ed Harris, finner i den gråtande statyn nytt hopp i sin vacklande tro. Men att helgonförklara någon går inte så enkelt; kyrkan kräver bevis på mirakel och en ingående undersökning av helgonkandidatens liv.
   The Third Miracle är inte en film för den som söker efter imponerande specialeffekter eller en tankeställare om religion (är du ute efter något sådant rekommenderas Dogma). Det här är en liten historia om en man och hans tro.

-Ben Roimola- 15.4.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]