NoFF - Suomi

[NoFF 2001] [NoFF 2002] [NoFF 2003]

[Johanna] [Johannan tarina]
[Sten] [Stenin tarina]

Johanna Ahonen on ensimmäinen NoFFailija!

[Johanna Ahonen]
Johanna Ahonen Turun sf-seuran 25-vuotisjuhlissa.
Turun sf-seuran sihteeri Johanna Ahonen saa kunnian olla pohjoismaisen fanirahaston, NoFFin, ensimmäinen matkaaja. Johannan conmatka suuntautuu Tukoholmassa 15.-17.6. pidettävään Sweconiin ja matkakassaa avittaa yksityisten sf-harrastajien ja sf-seurojen lahjoittamat 935,-.
   Johanna Ahonen on 23 vuotias Turun yliopiston yleisen historian opiskelija. "Historian lisäksi luen mm. yleistä kirjallisuustiedettä ja tavoitteeni on valmistua historian opettajaksi, jolla on myös pätevyys äidinkielen ja kirjallisuuden opettamiseen.", kertoo Johanna.
   Sf:n pariin Johanna eksyi päälle kymmenen vuotta sitten, kun hän isänsä suosituksesta luki Arthur C. Clarken Marsin aamunkoiton. Kun vielä äiti osti nimipäivälahjaksi Ursula K. LeGuinin Maameren velhon oli tyttö koukussa.
   Scifi- ja fantasianälkään maistuvat parhaiten Clarken, Asimovin, LeGuinin ja Tolkienin klassikot sekä uudemmasta sf:stä mm. Neil Gaimanin tekstit.
   Fandomista Johanna tuli tietoiseksi kolmisen vuotta sitten muutaman tutun roolipelaajan välityksellä. Seuraava askel vei Turun Finnconiin elokuussa 1999 ja sitten Shimo Suntila jo värväsikin hänet TSFS:n hallitukseen, jossa Johannalla nyt on menossa toinen vuosi. Pelkkä TSFS:n sihteriys ei tälle uudelle aktiiville kuitenkaan ole riittänyt: "Olenhan tietenkin myös Tähtiallianssin senaattori ja ollut mukana järjestämässä kahta viimeistä Poimua, tämänvuotisessa Novassa hengaan sekä esiraadissa että raadissa ja lisäksi kirjoittelen Spiniin artikkeleja sekä vakituista kirjauutispalstaa.". Johanna on myös Finncon 2003 -projektin puheenjohtaja.
   Energiaa riittää kuitenkin myös muuhun kuin scifiin ja fantasiaan: "Ehkä rakkain harrastukseni on itämainen tanssi, jota olen harrastanut reilut viisi vuotta. Esiinnyn, opetan ja treenaan tietenkin myös itse."

NoFFin rahastoa kartuttivat Suomessa tällä kertaa yksityisten sf-fanien lisäksi

  • Enhörningen-lehti
  • Helsingin sf-seura
  • Helsingin Yliopiston sf-klubi
  • Jyväskylän sf-seura 42
  • Suomen Tieteiskirjoittajat
  • Turun sf-seura

-Ben Roimola-
NoFF-koordinaattori

Johannan NoFF-raportin löydät tämän linkin toiselta puolen...


Sten NoFFaa Finnconiin

[Sten Thaning]
Sten
Kuva: Ben Roimola
Sten Thaning on valittu ruotsin ensimmäiseksi NoFFariksi. Sten ilmaantuu siis Finnconiin tekemään tuttavuutta täkäläisen fandomin kanssa.

Seuraavassa Anna Åkessonin kirjoittama (ja allekirjoittaneen suomentama) esittely Stenistä:

Johan Anglemark totesi kerran: "Sten on kallio". Stenin varaan voi aina laskea. Hänellä saattaa olla epäterveellinen tapa jättää asiat viimetinkaan, mutta homma tulee joka tapauksessa hoidetuksi. Itse hän sanoo nauttivansa stressistä. Hänellä ei ole mitään ongelmia viettää unettomia öitä vain saadakseen asiat ajoissa valmiiksi. Sten on mielellään mukana hauskojen tapahtumien, kuten sf-conien tai videoiltojen, järjestelyssä.
   Kun Sten ei ole stressantunut hän lukee uskomattomat määrät kirjoja, vietää aikaansa ystäviensä kanssa (myös netissä) ja pelaa nethackia. Tiukan paikan tullen hän sattaa tehdä näitä asioita myös ollessaan stressantunut.
   Ominaisuus jonka Stenissä huomaa nopeasti on ytimekäs ilmaisutapa. Hänen huumorinsa on vähäeleistä, mutta iskevää ja se toimii erittäin hienosti tekstimuodossa. Ruotsalainen fandom on pitkään saanut nauttia hänen teksteistään vain sähköposti- ja uutisryhmäviestien kautta, mutta aivan äskettäin hän julkaisi ensimmäisen fanzinensa Stens sax & PC eli suomeksi sanatarkasti "Stenin sakset & PC".
   Stenin kanssa on myös mukava jutella ja hänellä on usein mielenkiintoisia näkökantoja asioihin.
   Stenin kirjasto on legendaarinen. Se sisältää paitsi jumalattoman määrän science fictionia myös koko Terry Pratchettin tuotannon sekä liudan hakuteoksia, Leninin kootut tekstit sekä kokonaisen hyllyllisen puoliantiikkisia shakkikirjoja.
   Stenin mielestä oli tylsää, ettei ikkunoiden eteen voinut asettaa kirjahyllyjä, niinpä hän hankki kirjanselkämyksillä kuvioidut verhot.

Sten on mukava kaveri ja tärkeä osa fandomia.

-Ben Roimola-
NoFF-koordinaattori

Lue Stenin NoFF-raportti