[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Finncon 2006 / Animecon IV

Ben Roimola

Finncon 2006 / Animecon IV var ett massivt evenemang. När jag tänker tillbaka på con-veckoslutet (18-20.8.2006) är det folkmassan som jag först tänker på, sedan det enorma programutbudet, därefter allt det jag missade och till slut hur enormt trevligt hela Finncon var och hur utmärkt arrangemangen lyckades.

Visst skulle det vara intressant att veta hur arrangemangen egentligen gick. Jag kan tänka mig att det var en hel del små och kanske även större saker som inte gick enligt planerna, men så är det alltid då man skapar ett evenemang av den här storleksordningen. Det viktiga, och den här aspekten tycker jag Finnconarrangörerna klarade galant, är att ingen annan än arrangörerna själv märker om något inte går riktigt som man tänkt sig. Som vanlig Finnconbesökare traskade jag från programpunkt till programpunkt, njöt av stämningen, njöt av att lyssna på de intressanta hedersgästerna och alla andra trevliga och intressanta människor, förundrade mig över människomassan och speciellt de enorma mängderna animefans, och förundrades över hur arrangemangen tycktes fungera så klockrent som de gjorde.

Besökarantalet på årets Finncon/Animecon bestämdes inte utgående från antalet programböcker som gick åt (upplagan på programboken/häftet var förövrigt någonstans runt 8000 ex.). Nej, eftersom kongresslokalernas säkerhetsföreskrifter begränsade antalet samtida besökare i lokalerna till totalt 3500 hade arrangörerna dörrvakter som helt enkelt höll koll på hur många personer som gick in och ut. Enligt arrangörerna besöktes Finncon under helgen hela 20500 gånger. Utgående från den här siffran beräknas det officiella deltagarantalet att ha varit:
500 på fredagen
5000 på lördagen
3500 på söndagen

Det här betyder alltså att Finncon/Animecon på fredagen besöktes av ungefär 5000 personer. Fem tusen individuella, enskilda människor. Nej, dessa 5000 var inte inne samtidigt, men enligt dörrvakterna fylldes huset faktiskt till bristningsgränsen på lördagen och dörrarna stängdes eftersom man beräknat att man hade 3500 personer på plats och kunde alltså inte släppa in mer människor. Köarna utanför de stängda dörrarna lär ha varit flera hundra personer starka.

Finncon 2006 var utan större tvekan det största Finncon-evenemanget till dags dato. Senast nu torde det vara helt klart för alla att Animecon har vuxit sig så stort att det är dags för animefansen (animisterna ? ;) ) att klippa av navelsträngen och flyga ut ur boet.

Då man såg sig omkring på Finncon var det ingen svårighet att se att största delen av besökarna var där främst för Animecon. De flesta besökarna var nämligen klädda i diverse anime- och mangainspirerade maskeraddräkter. Utgår man ifrån de maskeradklädda animefansen verkar medelanimefanen att vara en 14-årig flicka, vilket jag minns att jag förundrade mig över redan i samband med senaste Finncon/Animecon i Jyväskylä för två år sedan.

Det är klart att åtminstone en del av animefansen är intresserade även av själva Finncon-programmet, lika klart är det att Finncon även efter att Animecon flugit sin väg borde ha några anime/mangainspirerade programpunkter i programtablån (så länge programpunkterna även behandlar science fiction eller fantasy på något sätt). Men lika klart är det att situationen inte kan fortsätta på det här sättet.

En av poängerna med Finncon är att evenemanget är gratis: vem som helst skall kunna titta in, ta del av programutbudet och se om science fiction och fantasy är något som intresserar personen i fråga. Fortsätter Finncon och Animecon som ett gemensamt dubbelevenemang är det just här som Finncon skjuter sig själv i foten. Det hjälper inte hur än gratis kongressen är om man helt enkelt inte kommer in i lokalerna eftersom dörrarna är stängda. Vet man inte vad det här med fantastik egentligen är och vad en Finncon går ut på blir man knappast och köa bland hundratals andra människor för att vänta att tillräckligt många personer skall komma ut ur lokalerna så att man igen kan släppa in fler människor.

Till internationalitetsgraden närmade sig årets evenemang Finncon X – Eurocon 2003 som hölls i Åbo för tre år sedan. Förutom att årets Finncon hade ett rekordantal rikssvenska besökare (dryga femton, eller var de ännu fler), var såväl Norge, Danmark, Storbritannien, Spanien, Kanada, USA som Estland representrade och då har jag inte räknat med hedersgästerna! Det verkar som om Finncons rykte skulle ha spridits och att folk äntligen vågar räkna med att de på en Finncon hittar intressanta programpunkter på ett språk de förstår samt att fansen nog går att kommunicera med även om evenemanget hålls i ett underligt land med ett underligt majoritetsspråk.

 

Via länkarna nedan kommer du till chefreds bilddagbok från Finncon 2006.

[Första sidan: Torsdagen och fredagen]
[Andra sidan: Lördagen]
[Tredje sidan: Söndagen]


Andra Finncon-bildarkiv och -rapporter:

I webbgalleriet Flickr finns även massvis med Finncon-bilder.


Vill du kommentera denna notis kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.[Tillbaka till Näthörningen]