[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Finncon 2006 / Animecon IV: Bens bilddagbok, sidan 3

Ben Roimola

Söndagen 20.8

Då man varit ihop i närmare femton år kan det gå så här lustigt: utan att ha planerat något råkade både Susanna och jag dra på oss våra Interaction t-skjortor för söndagens Finncon.

[Bild 67.]

Eftersom jag missade den första programpunkten klockan 10 började min egentliga con-dag med dejour vid Enhörningens/Åbo sf-föreningens bord.

[Bild 68.]

Även om det in te var riktigt lika mycket folk i sväng som på lördagen var parken ändå fylld av animefans.

[Bild 69.]
[Bild 70.]

Även inne fanns en hel del animefolk. Här köas det till cosplay-tävlingen (kön ringlade sig alltså från gatuplan upp till andra våningen [egentligen till våning 2,5]).

[Bild 71.]
[Bild 72.]

Då och då kunde man råka se Finncons ordförande. Här står herr Halme med ryggen mot pelaren framför herr Jerrman och en tredje herreman.

[Bild 73.]

Den första programpunkten jag hann lyssna på var intervjun med hedersgästen Justina Robson som sköttes av Toni Jerrman och som drog en åhörarskara på dryga 50 pers. Fru Robson visade sig vara en utomordentlig talare som dessutom närmast konstant verkade flirta med publiken.

[Bild 74.]

Enda programpunkten som jag själv var med i på söndagen var panelen som diskuterade varför vi borde eller inte borde försöka arrangera sf-världskongressen i Finland. Panelen var indelad i en ”ja”-sida som ville ha Worldcon till Finland (Eemeli Aro och Tuomas Colliander) samt en ”nej!”-sida (Irma Hirsjärvi, Saija Silvennoinen samt jag). ”Nej!” argumenterade ”ja” ner i träsket och fick till slut även dessa två nästan förlorade själar att förstå att vi inte behöver någon Worldcon då vi har Finncon och kan göra den mer internationell. Den närmare 35 personer starka publiken verkade vara av samma åsikt som ”Nej!”-sidan.

[Bild 75.]

Eftersom det här var Finncons 20-årsjubileum hade arrangörerna samlat ihop bilder från äldre Finncon-evenemang till en mycket lyckad och trevlig fotoutställning.

[Bild 76.]

Tyvärr gjorde ryggskottet det omöjligt för Rickard att ta del av Finncon på söndagen. Det blev inte heller någon dead dog-efterfest för honom då hans båt tillbaka till Sverige avgick redan på eftermiddagen. Finnconarrangörerna hade låtit göra individuella handtryckta t-skjortor till alla Finncons hedersgäster som tack. Här överräcker Otto Mäkelä Rickard t-skjortan som pryds av en ”Minocthulhu”.

[Bild 77.]

Efter att jag följt Rickard till båten var det dags att återvända till Paasitorni och ta del av paneldiskussionen som behandlade tv-serien Xena under rubriken Xena: Queer or not?.

Jag medger att jag blev ganska så överraskad över attt diskussionen drog såpass mycket folk. Visst är Xena en utomordentligt bra tv-serie (en av mina favoriter), men det är ju år och dar sedan den visats på finländsk tv. Tydligen intresserar Xena vare sig serien går på tv eller ej. Siltasaari-auditoriet var närmast fullproppat och jag uppskattade publiksiffran till över 60.

Tyvärr hann jag inte lyssna programpunkten till slut då vi hade bestämt oss för att packa ner Enhörningens och Åbo sf-föreningens saker före klockan 18.

[Bild 78.]
[Bild 79.]

Nedpackandet gick dock med rutin och jag hann väl med och lyssna på paneldiskussionen om sex i sf: The Use and Misuse of Sex; The Alien as an Object of Desire. Att sex intresserar folk är ju klart och ett 70-tal personer fyllde salen och lyssnade på dagens sista engelskspråkiga programpunkt.

[Bild 80.]
[Bild 81.]

En sista titt runt lokalerna efter paneldiskussionen visade att största delen av köpmännen och föreningarna packat ihop sitt pick och pack. Kongressens avslutningspanel, den definitiva panelen om världens undergång, beslöt jag den här gången att hoppa över och styrde i stället kosan mot en restaurang för att intaga dagens varma måltid före conens efterfest, dead dog-partyt.

[Bild 82.]
[Bild 83.]

Vid dead dog-partyt kunde arrangörerna och alla medhjälpare som hjälpt till att göra Finncon till ett lyckat evenemang äntligen koppla av. Några tacktal återstod naturligtvis och här överräcktes även Justina Robson och Jeff VanderMeer sina special-t-skjortor, men i övrigt resten av natten helt enkelt i festandets och avslappnade diskussionens tecken.

[Bild 84.]
[Bild 85.]
[Bild 86.]
[Bild 87.]
[Bild 88.]
[Bild 89.]

[Inledning]
[Första sidan: Torsdagen och fredagen]
[Andra sidan: Lördagen]
[Tredje sidan: Söndagen]


Vill du kommentera denna notis kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.[Tillbaka till Näthörningen]