[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Finncon 2006 / Animecon IV: Bens bilddagbok, sidan 1

Ben Roimola
 
Klicka på bilderna för att få upp störe versioner av dem.

Torsdagen 17.8

Jag och många andra tog en tjuvstart till Finncon genom Helsingforsfandoms pubmöte på St. Urhos Pub. Pubträffarna (som av de flesta inom finländsk fandom kallas för ”mafiaträffar”) hålls i Helsingfors varannan vecka (varje torsdag som infaller på en udda vecka. På plats fans såväl hedersgästerna som en massa fans från runt om i Finland och en del utländska Finnconbesökare som anlänt redan nu.

Helsingforspubträffarna är klart de största fantastikpubmötena i Finland. Att ha närmare 40 fans på plats lär inte vara så ovanligt.

[Bild 1.]
[Bild 2.]
[Bild 3.]

Fredagen 18.8

Kongresslokalen – Kongresscenter Paasitorni – rymmer 3500 personer, vilket var för lite. Utrymmena var riktigt trevliga med mötesrum och auditorier i olika storlekar, ett trevligt café (ja, åtminstone såg caféet trevligt ut, själv hann jag inte dit en enda gång) och massor med trappor.

På lördagen skulle dörrarna öppnas klockan 10, men jag var i god tid eftersom jag skulle hjälpa till att ställa i ordning Enhörningens och Åbo sf-förenings gemensamma försäljningsbord. Jag kunde knappt tro mina ögon då det fanns flera tiotals människor som köade för inträde redan då! (Den här bilden är tagen på söndagen.)

[Bild 4.]

Infodisken.
Här var det full kaos redan på fredagen, men allt tycktes gå att fixa.

[Bild 5.]

Problemet med det digra programmmet började redan på fredagen. Vad skall man välja: att följa med på ”Fandom Friday” och se Helsingfors med ett gäng andra fantastikfans, det populärvetenskapliga programspåret med fysikdemonstrationer och föreläsningar bl.a. om relativitetsteorin och om biologiska underligheter eller litteraturprogramspåret med bl.a. föredrag av diverse hedersgäster och en workshop om fantastikkritik. Det fick bli den sistnämnda för mig. Under första programpunkten berättade Bo Petterson (professor i engelsk filologi vid Helsingors universitet) om genreindelningens historia och framtid.

[Bild 6.]

Den ca 25 personer stora åhörarskaran fördubblades då det blev dags för Finnconhedesrgästen Jeff VanderMeer att berättta om hurdant det egentligen är att vara författare.

[Bild 7.]

Nästa person i talarstolen skulle vara hedersgäst nummer två, Justina Robson, som här lyssnar på VanderMeer tilsammans med Antti Oikarinen (närmast kameran) och Kimmo Lehtonen. Tyvärr fick jag lov att hoppa över Robsons föredrag då det blev klart att hedersgäst nummer 3, Rickard Berghorn, hade drabbats av ryggskott och behövde omedelbart besöka läkare. Jag hade lovat Finnconarrangörerna att ställa upp ifall det behövdes översättningshjälp för Rickard under evenemanget och fick nu alltså åka iväg på min första utryckning.

Visst, visst, Finland är ett tvåspråkigt land. Visst, visst, Helsingfors är en tvåspråkig stad. Men är man tvungen att ta sig till närmaste privata läkarstation kan det gå som det gick för oss: ingen kunde ge service på svenska! Den som kom närmast var den första personen vi mötte i läkarcentralens reception, hon kunde åtminstone hjälplig svenska och skulle säkert ha klarat sig helt OK även utan att ta hjälp av engelska eller finska. Värre var det med läkaren, kassaperson nummer 2 och farmaceuten på apoteket: ingen möjlighet att prata svenska här nej. Som tur kunde farmaceuten ändå översätta anvisningarna för de mediciner läkaren ordinerat till Rickard till svenska.

Välkommen till den finlandssvenska vardagen och sluta gråta om ”tvångssvenskan” som inte syns i samhället för fem röda cent!

[Bild 8.]

Efter att Rickard fått sina mediciner följde jag honom till hotellet, plockade därifrån med mig de Aleph-böcker och Minotauren-tidskrifter han hämtat för att säljas vid Enhörningens bord och traskade tillbaka till Finncon för att lyssna på resten av kritikerseminariet.

Här berättar Markku Soikkeli (t.v.) och Tanja Sihvonen vad man egentligen skall beakta då man skriver kritik.

[Bild 9.]

Ja visst, Finnconkampen missade jag ju också på fredagen. Sf-världsmästerskapet i bordshockey spelades samtidigt med kritikerseminariet, men några bilder hann man ju alltid ta.

Här möts sf-giganterna, serietecknaren och konstnären Petri Hiltunen (ryggen mot kameran) och sf-gurun samt chefredaktören för sf-tidskriften Tähtivaeltaja, Toni Jerrman.

Guldpokalen i Finnconkampen gick den här gången till Vesa Virri som här spelar i blårandig skjorta.

[Bild 10.]
[Bild 11.]

Fredagkvällens samkväm hölls i pub/restaurang Juttutupa dit man faktiskt kom direkt från conlokalerna.

Här har en stor del av hedersgästerna lyckats erövra ett helt borde medan ...

... svenskarna verkar tycka att det är tryggast att samlas runt ett eget bord.

[Bild 12.]
[Bild 13.]

Att se på små skärmar på elektroniska mackapärer tycks vara en modegrej. Herman Ellingsen från Norge (t.v.) och Jussi Vainikainen från Jyväskylätrakten (t.h.).

[Bild 14.]

I bordet bredvid diskuterar (fr.v.) Antti Oikarinen (Atorox-vinnare nr 1), Pekka Supinen (chefred för Finnzine) och Petri Salin (fantastikförfattare extraordinaire).

[Bild 15.]

Ytterligare en chefred anländer: Anne Leinonen, chefredaktör och utgivare av webbfansinet Usva, författare, förlagsredaktör m.m.

[Bild 16.]

Efter att vi flyttat oss till terassen kollar Herman sin position med GPS. Allt OK, förutom att mojängen anser att han som bäst rör sig med en hastighet av 13 km/h.

[Bild 17.]

Vårt bord blev allt internationellare. Vid en tid kunde man höra såväl finska, engelska som skandinaviska diskuteras samtidigt. Här har vi Herman och en av hedersgästerna för nästa års Finncon: superfanen Cheryl Morgan.

[Bild 18.]

[Inledning]
[Första sidan: Torsdagen och fredagen]
[Andra sidan: Lördagen]
[Tredje sidan: Söndagen]


Vill du kommentera denna notis kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.[Tillbaka till Näthörningen]