NoFF

[NoFF 2003 (Finland)] [NoFF 2003 (Sverige)]

2002
[Jukka] [Jukkas historia]

2001
[Johanna] [Johannas historia]
[Sten] [Stens historia]

Johanna Ahonen blev den första NoFF-resenären

[Johanna Ahonen]
Johanna Ahonen vid Åbo sf-föreningens 25-årsjubileum.
Johanna Ahonen, sekreterare för Åbo sf-förening, får äran att vara den nordiska sf-fanfondens, NoFF:s, första resenär. Med hjälp av pengar inslamlade såväl av enskilda fans som sf-föreningar kommer Johanna att åka till Swecon som i år hålls i Stockholm 15-17.6. Den finländska NoFF-insamlingen fick ihop hela 935 mark.
   Johanna Ahonen är 23 år och studerar allmän historia vid Åbo universitet. "Förutom historia studerar jag även bl.a. allmän litteraturvetenskap. Mitt mål är att bli historielärare med behörighet även till att undervisa i modersmål och litteratur.", berättar Johanna.
   Sin första kontakt med sf fick Johanna i omkring tolvårsåldern då hennes pappa rekommenderade henne att läsa den finska översättningen av Arthur C. Clarkes The Sands of Mars. Då Johannas mamma i samma tider gav henne första delen av Ursula LeGuins Övärldstrilogi som namnsdagspresent, fanns det ingen återvändo.
   Johanna gillar att läsa klassisk sf i stil med Clarke, Asimov, LeGuin och Tolkien. Av nyare författare är hon speciellt förtjust i Neil Gaimans verk.
   Sin första kontakt med fandom fick Johanna för omkring tre år sedan. Via några bekanta rollspelare fick hon nys om Finncon 1999 i Åbo och besökte kongressen. Shimo Suntila från Åbo sf-förening övertalade sedan den nya fanen att komma med i styrelsen för Åbo sf-förening.
   Två år som sekreterare för sf-föreningen har inte tärt på Johannas intresse, tvärtom. "Jag sitter även som senator i Star Wars-klubben Tähtiallianssi, har varit med om att arrangera de två senaste Poimu-kongresserna i Åbo och är medlem i juryn för sf-novelltävlingen Nova. Dessutom har jag en regelbundet återkommande bokspalt i sf-tidningen Spin och skriver ibland även annat för tidningen.", räknar hon upp. Ett av de större sf-projekten som Johanna är inblandad i är Finncon 2003 i Åbo, Johanna är ordförande för kongresskommittén. (Enhörningen återkommer med en notis om Finncon 2003 i en nära framtid.)
   Ut över all sf-verksamhet har Johanna Ahonen dock energi även för annat: "Min käraste hobby är nog orientalisk dans. Jag har hållit på i dryga fem år och förutom att jag tränar och uppträder själv undervisar jag även i ämnet."

Förutom enskilda fans donerade även följande sf-föreningar pengar i årets finländska NoFF-insamling:

  • tidskriften Enhörningen
  • Helsingfors sf-förening
  • Sf-klubben vid Helsingfors universitet
  • Jyväskylä sf-förening 42
  • den finländska sf-författarföreningen
  • Åbo sf-förening

-Ben Roimola- 7.6.2001

Följ den här länken för att läsa Johannas rapport från Swecon...


Sten NoFFar till Finncon

[Sten Thaning]
Sten
Foto: Ben Roimola
Sten Thaning har valts till Sveriges första NoFFare och han kommer att åka till Finncon inkommande veckoslut. Vill du se fler bilder på Sten kan du styra din webläsare till adressen http://sfweb.dang.se/a/fan/20000201/06-10.html, där bland andra sweconiter hittar du även Sten. Nedan följer en kort presentation av Sten skriven av Anna Åkesson.

"Sten är en klippa" som Johan Anglemark uttryckte det. Man kan alltid räkna med Sten, och även om han har en ohälsosam ovana att skjuta upp allt till sista minuten så kan man räkna med att det blir gjort. Han tycker om att vara stressad, säger han, och kan ägna några sömnlösa nätter åt att få saker färdiga i tid. Han engagerar sig gärna i roliga saker som till exempel att arrangera science fiction-kongresser eller videokvällar.
   När Sten inte är stressad ägnar han sig åt att läsa kopiösa mängder böcker, umgås med vänner (även på internet) och spela nethack. Till nöds kan han göra såna saker även när han är stressad.
   En av Stens mest framträdande egenskaper är förmågan att uttrycka sig slagkraftigt. Han har en sorts lågmäld men drastisk humor som gör sig väldigt bra i skrift. I fandom har man fått nöja sig med hans inlägg på e-postlistor och i nyhetsgrupper fram tills helt nyligen då han gav ut sitt första fanzine: Stens sax & PC. Han är väldigt rolig att prata med också och har ofta intressanta infallsvinklar på saker och ting.
   Stens boksamling är legendarisk och innehåller förutom en massa science fiction och allt som getts ut av Terry Pratchett även ett antal uppslagsverk, Lenins samlade skrifter och en hel hylla (nu magasinerad på annan ort) halvantika schackböcker. Eftersom han tyckte att det var synd att man inte kan ställa bokhyllor framför fönstren skaffade Sten gardiner som är mönstrade med bokryggar.
   Sten är en rolig kompis och en personlighet att räkna med i fandom.

-Ben Roimola & Anna Åkesson- 11.7.2001

Klicka här för att läsa Stens NoFF-rapport